Planul propus grecilor de liderii din zona euro ar fi unul foarte prost. Tsipras - la telefon cu secretarul american al Trezoreriei

12 Iul 2015
Planul propus grecilor de liderii din zona euro ar fi unul foarte prost. Tsipras - la telefon cu secretarul american al Trezoreriei
Planul Eurogrupului este "foarte prost", dar Atena încearcă "să găsească soluții", a declarat o sursă guvernamentală elenă, citată de agențiile internaționale de presă.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a discutat din nou, la telefon, cu secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, căruia i-a spus că un acord trebuie să îi "respecte pe greci", potrivit AFP. Prim-ministrul "a vorbit la telefon" cu Jack Lew și i-a spus că "pentru a obține un acord trebuie bunăvoință de ambele părți", că "Grecia a arătat că dorește un acord, dar, pentru ca acesta să fie viabil, trebuie să îi respecte pe greci și toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimii cinci ani", a adăugat sursa citată.

Într-un comentariu asupra acestei conversații, un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a subliniat că Jack Lew "urmărește îndeaproape" negocierile care au loc și s-a arătat "încurajat de informațiile cu privire la unele progrese obținute, chiar dacă mai este încă mult de lucru". Demnitarul american a "notat că Grecia a făcut mișcări substanțiale și a demonstrat voința de a aplica reforme dificile și că toate părțile trebuie să dea dovadă de suplețe".

El a reafirmat că este "în interesul major al Greciei, Europei și al economiei mondiale pentru a fi găsită o soluție constructivă care să pună Grecia pe calea reformelor necesare și a unei datorii sustenabile, dar și zona euro pe calea creșterii economice".

În ultimele săptămâni, Jack Lew a intervenit frecvent pentru a promova un acord între Grecia și creditorii săi (UE, BCE, FMI), cerând sistematic eforturi paralele de ambele părți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră