Președintele Ucrainei încearcă să obțină sprijinul american înaintea alegerilor din SUA. „Planul de victorie” al lui Volodymyr Zelensky include o invitație oficială de a adera la NATO și angajamentul pentru o aprovizionare susținută de arme avansate, a informat Bloomberg
Volodymyr Zelensky îi va cere președintelui american Joe Biden să ofere o invitație oficială de a se alătura NATO și de a se angaja la o aprovizionare susținută de arme avansate, ca parte a „planului de victorie” al președintelui ucrainean de a pune capăt războiului cu Rusia.
Planul care solicită, de asemenea, o cale clară către aderarea la Uniunea Europeană, precum și alte aranjamente economice și de securitate, va fi prezentat de catre Zelensky lui Biden atunci când se vor întâlni la Washington pe 26 septembrie, potrivit unor surse.
Liderul ucrainean l-a descris drept un plan pentru cum să-l forțeze pe președintele rus Vladimir Putin să caute pacea. Kievul s-a îngrijorat, de asemenea, că o încetare a focului fără astfel de garanții ar lăsa Rusia liberă să lovească din nou după rearmare.
Până acum, Zelensky a refuzat în mod public să ofere detalii, spunând că mai întâi trebuie să îi prezinte lui Biden. El intenționează să discute despre asta cu candidații la președinție, vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, precum și cu membri ai Congresului din ambele partide.
„Vom discuta toate detaliile cu președintele SUA, deoarece unele puncte depind de voința pozitivă și de sprijinul SUA”, a declarat Zelensky reporterilor vineri, la o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Planul se referă la decizii rapide ale partenerilor noștri, care ar trebui luate din octombrie până în decembrie. Avem nevoie de asta pentru că credem că atunci planul va funcționa.”
Zelensky a spus că „planul de victorie” va ajuta să ducă la „planul de pace” propus anterior, care include retragerea totală a Rusiei. Această propunere nu a reușit să obțină un sprijin larg la un summit găzduit de Elveția în iunie, deoarece multe țări din Sudul Global, care au fost ambivalente în ceea ce privește izolarea Rusiei, au refuzat să îl aprobe.
Vineri, Zelensky a reiterat, de asemenea, că Kievul dorește să organizeze un al doilea summit până la sfârșitul anului, care să includă Rusia, despre care el a spus că în prezent nu are intenția de a opri războiul, deoarece continuă un progres lent în regiunea Donețk.
Unii dintre susținătorii Ucrainei încep să examineze opțiunile pentru o încetare a focului negociată, a informat marți Bloomberg News. În mijlocul acestor discuții, Zelenski a rămas la poziția sa anterioară conform căreia Ucraina nu poate ceda teritoriul capturat de Rusia, a spus unul dintre oameni.
Zelenskiy și-a exprimat criticile față de partenerii Ucrainei luna aceasta pentru ceea ce consideră că este sprijinul lor slab, în timp ce Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a țării înainte de iarnă.
Incursiunea ucraineană în teritoriul Kursk al Rusiei, precum și cererea recentă a Kievului de a folosi armele SUA și Marea Britanie pentru lovituri mai adânci în Rusia, au ridicat întrebări din partea Washingtonului și a aliaților cu privire la direcția strategică a lui Zelenskiy în 2025.
„Slujba noastră este să punem Ucraina într-o poziție puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie într-o poziție puternică la masa negocierilor”, a declarat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, pe 14 septembrie , adăugând că administrația speră să aibă „o conversație” care pune toate piesele împreună.”