Pachetul inițial de reforme promis zonei euro de premierul grec Alexis Tsipras a trecut miercuri după-amiază prima barieră legislativă, fiind avizat de cele patru comisii specializate din Parlamentul de la Atena, Legislativul grec urmând - probabil spre miezul nopții - să se pronunțe prin vot asupra acestor măsuri, precum și a acordului în ansamblu.
„Este un acord dificil și numai timpul va putea spune dacă este sustenabil”, a spus în fața comisiei parlamentare pentru reforme ministrul de finanțe Euclid Tsakalotos. El a subliniat că noile măsuri de austeritate vor amplifica recesiunea, şi a recunoscut totodată că acest acord a produs controverse în interiorul partidului de guvernământ Syriza, mai mult de jumătate dintre membrii comitetului central al acestuia (109 din 200) cerând respingerea unui astfel de înțelegeri „incompatibile cu ideile și principiile stângii și mai ales cu nevoile celor mai săraci”.
Însuși liderul Syriza, premierul Tsipras, acuzat că a „capitulat” în fața zonei euro și în special a Germaniei, a admis că nu crede în textul pe care l-a semnat, dar îl va aplica pentru a evita un dezastru, și a cerut deputaților să păstreze unitatea partidului în aceste momente dificile.
Promisiune
El a promis liderilor zonei euro că până astăzi, miercuri, se vor adopta actele normative privind creșterea TVA, reforma sistemului de pensii, independența oficiului național de statistică, crearea unei autorități fiscale și înăsprirea sancțiunilor pentru evaziune fiscală.
Reacţia străzii
O manifestație antiausteritate urmează să se desfășoare în cursul serii în fața parlamentului.
Ce face Eurogrupul
Între timp, Eurogrupul a anunțat că se va reuni joi dimineață prin teleconferință pentru a evalua dacă Atena a îndeplinit primele obligații asumate și pentru a discuta propunerea Comisiei Europene de a acorda Greciei un credit punte în valoare de 7 miliarde de euro destinat plăților urgente.
Parlamentul francez a aprobat planul de ajutorare a Greciei
Fără vreo surpriză, Adunarea Naţională şi Senatul Franţei au aprobat planul de ajutorare europeană destinat Greciei, cu o foarte largă majoritate.
Franţa devine prima ţară europeană care validează acest acord. Votul deputaţilor şi senatorilor francezi nu era obligatoriu, spre deosebire de ceea ce se va întâmpla în ţări precum Germania, Finlanda, Estonia, Letonia, Slovacia sau Austria, foarte reticente la adresa acestui ajutor.
Citiţi mai multe despre Grecia şi nu numai, la rubrica Externe!