Plan european de ajutor militar: aproape 224.000 de obuze livrate Ucrainei

12 Aug 2023
Plan european de ajutor militar: aproape 224.000 de obuze livrate Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) a livrat Kievului 223.800 de obuze, ca parte a primei părți a unui plan de două miliarde de euro, aprobat în martie, de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie, a declarat vineri un purtător de cuvânt, scrie Le Monde

Forțele ucrainene se plâng de o lipsă de muniție în timp ce încearcă să alunge trupele ruse de pe teritoriul său, ca parte a unei contraofensive lansate la începutul lunii iunie.

La sfârșitul lunii mai, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a anunțat că până la acea dată au fost livrate 200.000 de obuze.

UE pare departe de a atinge ținta de un milion de obuze pentru primăvara viitoare. În februarie, mai multe capitale europene și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea Europei de a realiza acest lucru.

În total, UE și statele sale membre susțin că au cheltuit aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a furniza arme Ucrainei de la începutul războiului.

Începând cu 25 iulie, Statele Unite au promis mai mult de 43,7 miliarde de dolari Ucrainei în asistență de securitate, potrivit Pentagonului.

Joi, Casa Albă a cerut Congresului încă 13 miliarde de dolari pentru noi cheltuieli militare pentru Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră