Plafonarea pretului petrolului ar fi un avantaj pentru Putin: "o idee proasta" spune directorul Total Energies

06 Oct 2022
Plafonarea pretului petrolului ar fi un avantaj pentru Putin: "o idee proasta" spune directorul Total Energies

Acest mecanism de sancționare este dorit de țările G7 pentru a limita veniturile Moscovei, scrie Le Figaro.

Plafonarea prețului petrolului rusesc, un mecanism dorit de țările G7 pentru a limita veniturile Moscovei, este „o idee proastă” care ar reda controlul președintelui rus, a declarat miercuri CEO-ul Total Energies Patrick Pouyanné. 

Cred că este o idee proastă, deoarece este o modalitate de a-i reda avantajul lui (președintelui rus) Vladimir Putin ”, a spus Patrick Pouyanné, care a vorbit la conferința Energy Intelligence Forum, care are loc la Londra și durează până la Joi.

Sunt sigur că dacă facem asta, atunci Putin va spune „nu ne vindem petrolul” și prețul nu va fi de 95 de dolari, va fi de 150 de dolari. Nu este ceva ce i-aș da lui Vladimir Putin”, a adăugat el.

În septembrie, țările G7 au decis să limiteze „de urgență” prețul petrolului rusesc, un mecanism complex de pus în aplicare, în special prin invitarea unei „coaliții largi” de țări să-l implementeze, pentru a limita veniturile legate de vânzarea de hidrocarburi care finanţează ofensiva Moscovei în Ucraina. 

Concret, Rusia și-ar vinde petrolul acestor țări la un preț mai mic decât cel la care îl vinde astăzi, dar care ar rămâne mai mare decât prețul de producție, astfel încât să aibă un interes economic să le vândă în continuare.

O idee criticată de Moscova

Dar India și China, printre cei mai mari importatori de petrol din lume, par să nu fie dispuse să urmeze G7 în această etapă, ambele țări beneficiind în special de prețuri reduse la petrolul rusesc.

Viceprim-ministrul rus pentru energie, Alexander Novak, a criticat miercuri mai devreme o idee care „ar încălca mecanismele pieței” și ar putea avea „un efect foarte dăunător ” asupra industriei globale. Referindu-se la posibilă „penurie de petrol ” în cazul adoptării unei astfel de măsuri, preconizate tot de UE, Alexander Novak a avertizat încă o dată că companiile ruse „nu vor furniza petrol țărilor care utilizează acest instrument”.

Șeful Shell, Ben van Beurden, a fost sceptic cu privire la aceeași propunere, marți, spunând că are „dificultăți în a înțelege” cum ar putea fi eficient un astfel de mecanism. Intervenția pe piețele complexe de energie va fi foarte dificilă”, a continuat el, solicitând guvernelor să consulte experți înainte de a acționa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră