Spre supărarea Statelor Unite, OPEC+ își va reduce producția de petrol. Un cadou pentru Rusia, scrie Le Figaro.
Mai bine Putin decât Biden și Macron! Decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol, în timp ce Statele Unite și Franța au cerut o creștere, subliniază puterea legăturilor dintre liderul cartelului Arabia Saudită și Rusia.
Este o adevărată palmă peste față dată de omul puternic al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed Ben Salman, aliaților săi occidentali. În ultimele luni, Joe Biden și Emmanuel Macron reluaseră legătura cu MBS – cu riscul de a fi acuzați de reabilitarea celui pe care CIA îl consideră responsabil pentru asasinarea dizidentului saudit Jamal Khashoggi. Cei doi lideri sunt astăzi respinși în cererile lor.
„O căsătorie de circumstanțe”
În loc de o scădere de 2 milioane de barili decisă miercuri de OPEC+, Washingtonul și Parisul au cerut Arabiei Saudite, unul dintre principalii producători de petrol, să își mărească producția pentru a scădea prețurile țițeiului și a reduce inflația. Cu o lună înainte de alegerile delicate la mijlocul mandatului în Statele Unite, lovitura este dură pentru Joe Biden. Purtătoarea de cuvânt a lui Karine Jean-Pierre a reacționat imediat spunând că „este clar că prin decizia sa, OPEC+ este aliniată cu Rusia”.
Pentru a-și finanța războiul, Moscova are nevoie de petrol scump. De la invadarea Ucrainei, Rusia a câștigat 116 miliarde de euro din exporturile sale de petrol, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, cu sediul în Finlanda.
Această decizie a OPEC+ luată la instigarea Riadului, arată că dincolo de Arabia Saudită, țările din Golf sunt solidare cu Moscova și refuză să se distanțeze de aliatul lor rus, membru din 2016 al „OPEC+”. „Nu este doar o căsătorie de circumstanțe”, a argumentat prințul saudit și ministrul Energiei, Abdelaziz Ben Salman, fratele vitreg al MBS.
De la începutul războiului, Arabia Saudită, alături de vecinii săi din Golf, a refuzat să condamne Moscova, spre supărarea occidentalilor. Și la fiecare dintre solicitările lor, MBS răspunde cu o excepție de inadmisibilitate. Joe Biden a plecat cu mâinile goale din călătoria sa la Jeddah la mijlocul lunii iulie. Emmanuel Macron nu a fost mai norocos să-l primească pe tânărul prinț moștenitor la sfârșitul lunii iulie la Elysée. Ca și cum, repus în șa de liderii care i-au desfășurat covorul roșu, MBS a avut o plăcere răutăcioasă să se afirme ca un lider pe care criza energetică îl face inevitabil și asupra căruia presiunea nu ține prea mult.
Consolidarea puterii
Asumând un rol de mediator, Arabia Saudită a reușit chiar, la sfârșitul lunii septembrie, să elibereze prizonierii occidentali – inclusiv americani și britanici – deținuți de ruși în Ucraina. De parcă MBS ar fi vrut să arate aliaților săi occidentali că relațiile sale bune cu Putin le pot fi utile.
Săptămâna trecută, prințului i s-a dat postul de prim-ministru, funcție deținută în mod tradițional de regele Salman, tatăl său. Această manevră de consolidare a puterii i-ar putea permite să se bucure de imunitate la procesele din instanțele din SUA. Washingtonul, care urma să decidă la sfârșitul lunii septembrie, a cerut o perioadă de patruzeci și cinci de zile pentru a răspunde.
MBS se teme de proceduri legale nu numai peste Atlantic. În iulie, ONG-urile americane Dawn și Swiss Trial International au depus o plângere în Franța în care îl acuză pe prinț de complicitate la tortură și de dispariție forțată în legătură cu asasinarea lui Khashoggi. De aici și cererea prințului moștenitor către Elysée, înainte de sosirea sa în iulie. „Arabia Saudită ne-a cerut să transformăm vizita sa de lucru într-o vizită oficială ”, a declarat un diplomat de la Quai d'Orsay pentru Le Figaro.
Un oaspete străin aflat într-o vizită oficială beneficiază de imunitate.” Dar cererea a fost aparent respinsă de Paris.