Peste 170.000 de spanioli au manifestat la Madrid împotriva amnistiei separatiștilor catalani: „Europa, ajută-ne”

19 Noi 2023
Peste 170.000 de spanioli au manifestat la Madrid împotriva amnistiei separatiștilor catalani: „Europa, ajută-ne”

Viitoarea lege de amnistie pentru liderii și activiștii separatiști catalani, promisă de stânga la ultimele alegeri, stârnește un vast curent de nemulțumire în Spania, scrie Le Figaro.

Pentru statul de drept, SOS UE”: zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Madrid pentru a denunța viitoarea lege de amnistie pentru liderii și activiștii separatiști catalani , care a permis guvernului de stânga sa ramână la conducere.

Aproximativ 170.000 de oameni, potrivit prefecturii, s-au adunat în Piața Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu același nume, în inima capitalei Spaniei, unde suporterii Real Madrid se întâlnesc în caz de victorie, pentru a răspunde apelului de a demonstra lansat. de dreapta.

Cu sloganurile „Sánchez, trădător ”, „Sánchez, fiu de nenorocit”, „Sanchez în închisoare!” „sau „ Catalunia este Spania”, participanții, de toate vârstele, își legaseră pe umeri sau fluturaseră steaguri spaniole, iar alții aveau steaguri europene distribuite de Partidul Popular European (PPE, dreapta).

Ceea ce vrea Pedro Sánchez este să taie Spania în bucăți”, protestează Maria Angeles Galan, o pensionară de 65 de ani din Madrid, care a participat la alte demonstrații anti-amnistie în ultimele zile. Pentru ea, premierul a deschis calea spre dezmembrarea țării: „să fie Țara Bascilor de o parte, Catalonia de cealaltă, și să spunem că nu s-a întâmplat nimic și că judecătorii nu contează”. Nu este un președinte, este un delincvent”, strigă ea din nou, repetând unul dintre sloganurile scandate în timpul mitingului.

Stânga a câştigat datorită regionaliştilor

Ajuns pe locul al doilea la alegerile legislative din iulie, după liderul de dreapta Alberto Núñez Feijóo (PP), premierul socialist Pedro Sánchez, aflat la putere din 2018, a reușit să fie renumit în functie joi după ce a negociat în toate direcțiile pentru a obține sprijinul partidelor regionaliste, inclusiv partidele de independență catalane.

În schimbul voturilor lor, esențiale pentru formarea unei majorități, el a acceptat mai multe concesii, inclusiv adoptarea viitoare a unei legi de amnistie foarte controversată pentru liderii separatiști și activiști urmăriți în special pentru implicarea lor în încercarea de secesiune a Cataloniei în 2017.

În urmă cu zece zile, Bruxelles-ul a cerut de fapt explicații de la Madrid cu privire la acest proiect de lege de amnistie, indicând că „a fost contactat pe acest subiect de un număr mare de cetățeni”. „ RIP democrația spaniolă 1978-2023”, putea fi citit pe un steag spaniol mare, în timp ce alte pancarte chemau Europa pentru ajutor: „Europa, ajută-ne”, „Pentru statul de drept, SOS EU”, „ Democrație de vânzare ”.

„ Unde sunt acești socialiști? ” a strigat mulțimea adunată când un vorbitor de la microfon a menționat respingerea unei părți din stânga măsurii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră