Peste 100.000 de soldați au fost uciși sau răniți de fiecare parte în războiul dintre Ucraina și Rusia, spun americanii

10 Noi 2022
Peste 100.000 de soldați au fost uciși sau răniți de fiecare parte în războiul dintre Ucraina și Rusia, spun americanii

Peste 100.000 de soldați au fost uciși sau răniți de fiecare parte în războiul dintre Ucraina și Rusia și cel mai probabil 40.000 de civili ucraineni au fost uciși în conflict., a estimat generalul american Generalul Mark Milley, scrie SkyNews.

Generalul Mark Milley a mai spus că cel mai probabil 40.000 de civili ucraineni au fost uciși, dar a adăugat că cele două armate au suferit „probabil” un nivel similar de morți si răniți.

Vorbind la Clubul Economic din New York, generalul Milley a spus că indicatorii inițiali sugerau că Rusia a continuat cu retragerea sa din Herson. Dar el a avertizat că ar putea dura timp până la finalizare.

„A existat o cantitate enormă de suferință, suferință umană”, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că este deschis negocierilor de pace cu Rusia pentru a pune capăt conflictului - dar numai dacă Rusia va restitui toate terenurile ocupate ale Ucrainei, va acorda despăgubiri pentru daunele de război și va fi urmărită penal pentru crime de război.

A doua zi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor să se retragă din apropierea oraşului strategic Herson, din sudul Ucrainei ceea ce ar putea fi un punct de cotitură în război.

Generalul Milley, cel mai înalt ofițer militar american, a susținut că Rusia a adunat între 20.000 și 30.000 de soldați în Herson și o retragere completă ar putea dura câteva săptămâni.

"Indicatorii inițiali sunt că de fapt o fac. Ei au făcut anunțul public că o fac. Cred că o fac pentru a-și păstra forța de a restabili liniile defensive la sud de râul (Nipru), dar asta rămâne de văzut”, a spus el.

Herson a fost singura capitală regională capturată de forțele lui Putin după invazie. De atunci a fost centrul unei contraofensive ucrainene.

Zeci de mii de civili au fost evacuați din Herson - care controlează singura rută terestră către peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014 - în ultimele săptămâni.

În discursul său de noapte adresat națiunii de miercuri, președintele Zelenskyi a spus că forțele ucrainene își întăresc pozițiile „pas cu pas” în sud, avertizând că „inamicul nu ne va face cadouri” .

Președintele american Joe Biden a spus că ordinul Moscovei de a se retrage din Herson arată că există „niște probleme reale cu armata rusă”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vestea despre Herson, dar a avertizat într-un interviu pentru Sky News că „Rusia poate încă provoca multe daune”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră