„Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”: Washington Post corectează editorialul care critica faptul ca Argentina nu are niciun jucător de culoare

15 Dec 2022
„Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”: Washington Post corectează editorialul care critica faptul ca Argentina nu are niciun jucător de culoare

Washington Post a fost nevoit să corecteze un articol de opinie care deplângea absența jucătorilor de culoare în echipa națională de fotbal a Argentinei – chiar dacă populația neagră a țării din America de Sud este mai mică de 1%, scrie NewYorkPost. Pe Twitter utilizatorii au răspuns cu umor că lipsa negrilor se datoreaza faptului că "Argentina e o țară, nu un film Disney."

Articolul din Washington Post care a fost corectat aparține autoarei Erika Denise Edwards, care se întreba în titlu:

„De ce Argentina nu are mai mulți jucători de culoare la Cupa Mondială?” 

Edwards, profesor asociat de istorie a Americii Latine la Universitatea Texas din El Paso, a scris că lipsa jucătorilor de culoare pe lista Argentinei de la Cupa Mondială a fost în „contrast puternic” cu alte puteri ale fotbalului sud-american, cum ar fi Brazilia.

Ea a scris că „ideea Argentinei ca națiune albă” era „inexactă” și că încercările de a o prezenta ca atare făceau parte dintr-o „istorie mai lungă a ștergerii negrilor din centrul autodefinirii țării”.

Edwards a citat date istorice despre care ea a arătat că în secolul al XVIII-lea, o treime din populația Argentinei era neagră.

După ce Argentina și-a câștigat independența, liderii săi au căutat să o apropie de Europa prin inițierea unui proces de „albire”, potrivit lui Edwards.

„Ei credeau că, pentru a se alătura Germaniei, Franței și Angliei, Argentina a trebuit să-și înlocuiască populația de culoare – atât fizic, cât și cultural”, a scris ea.

Versiunea originală a articolului de opinie a citat cifrele recensământului din 2010 care arătau că „aproximativ un procent” din populația de 46 de milioane a Argentinei era neagră.

Dar Washington Post a emis mai târziu o corectare menționând că numărul real a fost „mult mai puțin de” 1%.

Utilizatorii de pe Twitter au remarcat că Argentina a fost o destinație populară pentru imigranții europeni începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cercetătorii notează că Argentina a absorbit aproximativ 6 milioane de imigranți, în principal din Italia și Spania, punând în mișcare schimbări demografice care explică scăderea populației negre din țară.

Edwards a respins criticile atunci când a fost contactat de The Post.

„Articolul meu oferă o scurtă istorie a modului în care Argentina a trecut de la aproximativ o treime din populația sa clasificată drept neagră la mai puțin de un procent în prezent. Aceasta nu este o conversație nouă”, a spus Edwards. „În primul rând, dezminte diversele mituri care au fost folosite pentru a explica dispariția negrilor. Nu putem accepta că doar imigrația europeană a albit populația din Argentina, deoarece diverse țări din America au experimentat și ele o imigrație europeană masivă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră