Pentagonul a renunțat oficial obligația de vaccinare împotriva COVID-19, dar o nouă nota semnată de secretarul Apărării, Lloyd Austin, oferă comandanților o anumită discreție în ceea ce privește modul de aplicare, scrie Bloomberg.
Nota a fost anticipată încă de când, pe 23 decembrie, legea i-a dat 30 de zile pentru a revoca obligația. Departamentul Apărării a oprit deja toate acțiunile legate de personal, cum ar fi demiterea persoanelor care au refuzat vaccinul.
„Departamentul va continua să promoveze și să încurajeze vaccinarea împotriva COVID-19 pentru toți membrii serviciului”, a spus Austin în memoriu. „Vaccinarea îmbunătățește pregătirea operațională și protejează forța.”
Austin a spus că comandanții au autoritatea de a menține pregătirea unității și o forțe armate sănătoase. El a adăugat, totuși, că alte politici ale departamentului - inclusiv obligația pentru alte vaccinuri - rămân în vigoare. Aceasta include, a spus el, „capacitatea comandanților de a lua în considerare, după caz, statutul individual de imunizare a personalului în luarea deciziilor de desfășurare, repartizare și alte decizii operaționale, inclusiv atunci când vaccinarea este necesară pentru călătoria sau intrarea într-o țară străină.”
Problema politică controversată, care a divizat America, a forțat peste 8.400 de soldați să iasă din armată pentru că au refuzat să se supună unui ordin legal atunci când au refuzat să facă vaccinul. Mii de alții au căutat scutiri religioase și medicale. Nota lui Austin pune capăt acestor cereri de scutire.
Austin, care a instituit obligația în august 2021, după ce vaccinul Pfizer a fost aprobat de Food and Drug Administration și pe măsură ce pandemia de coronavirus a făcut victime, a fost ferm în dorința sa de a-l menține, insistând că vaccinul este necesar pentru a proteja sănătatea armatei. El și alți lideri ai apărării au susținut că timp de decenii trupele, în special cele dislocate peste ocean, au fost obligate să facă până la 17 vaccinuri diferite. Nicio altă obligație de vaccinare nu a fost afectată de noua lege.
Dar Congresul a fost de acord să anuleze obligația, criticii spunând fără tragere de inimă că poate că s-a reușit deja vaccinare unei mari parți a armatei. Aproximativ 99% dintre trupele în serviciu activ din Marina, Forțele Aeriene și Corpul Marin au făcut vaccinul, la fel ca 98% din Armată. Ratele de vaccinare la rezerviști sunt mai mici, dar în general sunt mai mari de 90%.