Pentagon: Prima rachetă trasă asupra OZN-ului de la Lacului Huron și-a ratat ținta

15 Feb 2023
Pentagon: Prima rachetă trasă asupra OZN-ului de la Lacului Huron și-a ratat ținta

O primă rachetă trasă duminică de un F-16 asupra unui obiect zburător neidentificat deasupra Lacului Huron și-a ratat ținta, a declarat marți generalul superior al Pentagonului, subliniind provocarea armatei americane de a doborî în siguranță o serie de ambarcațiuni fără pilot detectate deasupra Americii de Nord în ultimele zile, scrie Wall Street Journal.

Racheta, trasă de F-16, a aterizat „inofensiv” în lac, iar o a doua rachetă trasă apoi a doborât obiectul, a declarat Gen. Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, în timpul întâlnirii cu reporterii la sediul NATO din Bruxelles.

— Da, prima lovitură a fost ratată, spuse Milley.

Cel mai important aspect al acestor operațiuni, a adăugat el, este protejarea poporului american. În astfel de cazuri, înalți oficiali ai apărării evaluează dacă detectarea unui obiect neidentificat reprezintă o amenințare și, dacă da, cum să-l doboare cel mai sigur.

„Determinăm care ar putea fi câmpul de resturi care aterizează pe suprafața Pământului sau în apă”, a spus Milley. „Așa că facem tot posibilul pentru a ne asigura că spațiul aerian este liber și fundalul este clar... la raza maximă efectivă a rachetei.”

Aceasta informație nu a fost dezvăluită de Pentagon publicului în timpul conferințelor de presă de duminică sau luni. Lovitura ratată evidențiază o dilemă cu care se confruntă comandanții militarilor americani, în timp ce detectează și evaluează dacă și cum să doboare astfel de obiecte din zonele populate.

Un alt oficial înalt al apărării din SUA, vorbind sub condiția anonimatului, invocând sensibilitatea continuă în legătură cu această problemă, a declarat marți că două avioane de vânătoare F-16 au fost implicate în doborârea de deasupra lacului Huron. Fiecare avion a lansat un AIM-9X Sidewinder, o rachetă care caută căldura. Prima rachetă nu a detectat obiectul aeropurtat, așa că a pierdut urma țintei și „nu a fuzionat”, a spus oficialul.

Gen. Glen VanHerck, comandantul Comandamentului de Nord al S.U.A., a prezentat Sidewinder-ul drept arma preferată pentru operațiune, spunând că AIM-9X a fost „foarte, foarte eficient”, deoarece putea distinge contrastul infraroșu dintre obiecte și mediu.

Casa Albă a declarat marți că toate cele trei obiecte doborâte în ultimele zile ar putea fi dispozitive comerciale și că oficialii serviciilor de informații americane suspectează că nu au avut nicio intenție nefastă. Epavele lor nu au fost recuperate.

Secretarul Apărării Lloyd Austin, întrebat dacă acum politica SUA este să doboare obiecte zburătoare neidentificate, a spus că conducerea militară va „evalua fiecare eveniment”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră