Patru țări UE au votat majoritar pentru demiterea Ursulei von der Leyen: Franța, Ungaria, Slovacia și Cehia

11 Iul 2025
Patru țări UE au votat majoritar pentru demiterea Ursulei von der Leyen: Franța, Ungaria, Slovacia și Cehia Galerie foto (2)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a supraviețuit votului de neîncredere organizat joi în Parlamentul European, însă rezultatul arată o susținere fragilă din partea eurodeputaților. Deși moțiunea de cenzură a fost respinsă cu un număr semnificativ de voturi, absenteismul ridicat și sprijinul modest din partea unor țări-cheie precum Franța și Italia indică o erodare a autorității sale politice în perspectiva unei eventuale realegeri. În patru țări UE - Ungaria, Slovacia, Cehia și Franța - numărul eurodeputaților care au votat pentru demiterea Ursulei von der Leyen a fost mai mare decât al celor care au susținut-o, scrie Politico. Din România, 8 eurodeputați au votat pentru moțiune: Axinia, Iovanovici, Șoșoacă, Lazarus, Piperea, Sturdza, Târziu, Teodorescu și Terheș; 12 au votat împotrivă: Barna, Buda Daniel, Cristea, Falcă, Hava, Manda, Mureșan, Mușoiu, Popescu, Ștefănuță, Vălean, Vasile-Voiculescu; iar 2 s-au abținut: Vincze și Winkler, conform site-ului Parlamentului European

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a supraviețuit joi unui vot de neîncredere în Parlamentul European, obținând sprijin suficient pentru a-și păstra funcția - însă votul nu a fost o victorie deplină.

Dacă moțiunea ar fi fost adoptată, Ursula von der Leyen și echipa sa de comisari ar fi fost forțați să demisioneze - un scenariu puțin probabil, dar care ar fi aruncat Uniunea Europeană într-o criză instituțională. În cele din urmă, moțiunea de cenzură a fost susținută de doar 175 de eurodeputați, mult sub majoritatea calificată de două treimi necesară pentru a fi adoptată. conform site-ului Parlamentului European

Sprijinul pentru von der Leyen - exprimat prin voturi împotriva moțiunii - a venit, așa cum era de așteptat, în principal din partea grupurilor centriste: Partidul Popular European (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D), Renew Europe și Verzii.

Totuși, la o analiză mai atentă, susținerea pentru von der Leyen a fost modestă. Doar 553 dintre cei 719 eurodeputați au fost prezenți la vot. Cel puțin o parte dintre absențe par a fi fost deliberate, întrucât la votul următor, desfășurat la doar câteva minute distanță, au participat 636 de parlamentari.

În total, de două ori mai mulți eurodeputați au respins moțiunea decât au votat în favoarea ei. Cu toate acestea, cele 166 de voturi lipsă arată o susținere călduță pentru președinta Comisiei.

Doar 30% dintre eurodeputații Italiei au votat împotriva moțiunii, iar jumătate au absentat. În Franța, doar 32% dintre europarlamentarii francezi au susținut-o pe von der Leyen, în timp ce un sfert nu s-au prezentat la vot.

În patru țări ale UE - Ungaria, Slovacia, Cehia și, din nou, Franța - numărul eurodeputaților care au votat pentru demiterea Ursulei von der Leyen a fost mai mare decât al celor care au susținut-o.

Din România, 8 eurodeputați au votat pentru moțiune: Axinia, Iovanovici, Șoșoacă, Lazarus, Piperea, Sturdza, Târziu, Teodorescu și Terheș; 12 au votat împotrivă: Barna, Buda Daniel, Cristea, Falcă, Hava, Manda, Mureșan, Mușoiu, Popescu, Ștefănuță, Vălean, Vasile-Voiculescu; iar 2 s-au abținut: Vincze și Winkler, conform site-ului Parlamentului European

Alte stiri din Externe

Ultima oră