O mama a patru copii și-a spus povestea cruntă, una dintre cele mai tragice situații în care se poate afla o mamă. Femeia, distrusă acum de păreri de rău și remușcări, povestește unui cotidian local cum o intenție bună s-a transformat peste noapte în drumul spre Iad. Ea avea patru copii. Un băiat de 13 ani și trei fete de zece, opt și și șase ani. Tatăl copiilor nu mai exista în peisaj, părăsindu-i cu câțiva ani în urmă, iar ea se chinuia să-i crească de una singură, doar cu ajutorul mamei sale, femeie bătrână și fără vlagă.
Pentru că datoriile o copleșeau și ea nu mai putea face față nevoilor celor mici, având un salariu de mizerie, s-a hotărât să emigreze, auzind că în afara Chinei, pentru că acolo s-a întâmplat tragedia, traiul e mai bun, oamenii sunt mai apreciați și ar putea câștiga mai mult pentru copiii săi. Așa că și-a strâns toate economiile și a plătit o firmă care urma s-o ducă la muncă în Europa, cu gândul că primul salariu îl va trimite acasă. Banii promisi de angajator ar fi echivalat cu ce câștiga ea într-un an, așa că planul era bun. Copiii și bunica trebuiau să reziste încă o lună în mizerie, pentru ca apoi traiul să fie unul așa cum și-a dorit femeia întotdeauna. Copiii urmau să meargă din nou la școală, mâncarea să fie pe masă în fiecare zi, medicamente și haine noi.
Când a venit ziua, femeia și-a luat în bocceluță câteva haine, actele, banii de drum, și-a îmbrățișat copiii, care plângeau disperați că le pleacă mama și a plecat. S-a urcat în autobuzul plin de alte suflete disperate și a plecat, cu gândul la ce bine o să fie.
N-a fost bine. La o săptămână de la plecare, mașina cu muncitori era blocată la vamă din cauza documentelor prost întocmite, banii de drum erau tot mai puțini, iar speranțele femeii se stingeau odată cu zilele care treceau. Apoi a venit vestea. Nu aveau voie să iasă din țară, intermediarul fusese arestat, oamenii au fost trimiși acasă. Panică totală. Tot planul îi fusese năruit, nu mai avea bani.
Femeia povestește că n-a vrut să riște o ieșire frauduloasă din țară, așa că și-a căutat de muncă în regiunea Guangdong, în care rămăsese blocată. Norocul i-a surâs și a găsit un loc de muncă la o fabrică de jucării. Salariul era bun, nu se compara cu ce spera să câștige în afară, dar erau totuși niște bani buni. Femeia și-a mințit familia că a ajuns în străinătate și a continuat să lucreze la fabrică și să trimită bani acasă.
Mama ei îi tot scria că cei mici sunt din ce în ce mai triști, nu mai mănâncă, nu se mai joacă și plâng toată ziua după ea. Femeia i-a spus să fie tare, că ea trimite bani și jucării acasă, să le cumpere ce au nevoie, că totul va fi bine. Următoarea scrisoare a fost de la Poliție, care o informa că toți cei patru copii s-au sinucis, înghițind otravă și să se prezinte imediat la morgă pentru identificare și indeplinirea formalităților.
"Am leșinat după aflarea veștii. Când m-am trezit, am crezut că am visat. Mi-am pierdut copiii pentru că m-am dus să fac mai mulți bani. Acum eu nu mai am pentru ce trăi. Poate că dacă stăteam acasă acum îi aveam lângă mine, dar poate ar fi avut aceeași soartă. Ieri aveam patru copii. Azi nu mai am nimic, nimic nu mai contează, îmi doresc să plec și eu cu ei", povestește femeia pentru Xinhua.
Poliția chineză a găsit un bilet de adio, scris de băiatul cel mare al femeii, în care copilul scrie că știe că ei sunt o problemă și o greutate uriașă pentru ea, așa că trebuie să plece.
Incidentul a stârnit simpatia comunității internaționale, dar și mânia premierul Li Keqiang, care a emis un comunicat de presă prin care cere să se pună capăt unor astfel de tragedii, promițând să pedepsească funcționarii publici care refuză să acorde asistență familiilor cu probleme similare. Premierul a condamnat practicile funcționarilor care cer bani sau mită în diferite forme, pentru a ajuta familii nevoiașe și promite măsuri dure în acest sens.
Ea și-a abandonat casa, trăiește acum în provincia Guangdong și lucrează în continuare la fabrica de jucării.