Eurodeputații au validat legea privind biodiversitatea, numită „restaurarea naturii” în ciuda protestelor dreptei si a manifestatiilor fermierilor. Până în 2030, statele membre vor trebui să reabiliteze 20% din zonele maritime și terestre degradate, scrie Euractiv
O coaliție de parlamentari de dreapta ai UE nu a reușit să împidice votul controversatei legi UE de restaurare a naturii, pe fondul unui val de proteste ale fermierilor și a alegerilor europene care se profilează.
În condițiile în care ecosistemele Europei continuă să se degradeze, Bruxelles-ul a propus o lege cuprinzătoare pentru repararea tuturor în 2022, cu scopul de a restabili 20% din zonele terestre și maritime ale UE. În 2023, ambiția propunerii s-a dovedit prea mare – parlamentarii PPE de centru-dreapta, cel mai mare partid al blocului, au protestat , câștigând concesii privind ambiția și termenele.
O versiune legii a fost adoptată de Parlamentul UE la Strasbourg marți (27 februarie), cu 329 de parlamentari care au votat pentru si 275 de voturi împotrivă.
O victorie pentru parlamentarul S&D de centru-stânga spaniol Cesar Luena, care era responsabil cu negocierea unui compromis în Parlament și putea fi văzut aplaudând. Alti parlamentari verzi au fost văzuți îmbrățișându-se în hemiciclu.
„Legea restaurării naturii nu este o lege împotriva nimănui, ci în favoarea naturii”, a subliniat Luena înainte de vot.
„Legea de refacere a naturii este pe drum... Este o lovitură pentru conservatori; alinierea lor cu aripa dreaptă s-a inversat”, a declarat deputatul verde al UE Michael Bloss, care provine din Germania.
ONG-ul Bird Life Germania a numit votul „o rază de lumină importantă” pe fondul eforturilor politice de a reduce protecția naturii în Europa.
Care sunt forțele politice care au contestat legea? O revoltă de ultim moment orchestrată de centru-dreapta.
În ciuda faptului că a co-negociat legea, șeful PPE, Manfred Weber, a declarat marți: „Legea pentru restaurarea naturii este prost redactată și nu a fost niciodată la înălțimea sarcinii pe care o avem în fața noastră”.
Partidul său atribuie noua sa opoziție față de lege empatiei față de fermieri. „Nu dorim și mai multe forme de birocrație și obligații de raportare pentru fermieri”, a spus grupul.
Purtătorul de cuvânt al președintelui grupului, Dirk Gotink, a declarat: „Dacă președintele francez este cu adevărat serios cu privire la preocupările sale pentru fermieri, ar trebui să-i ceară deputaților săi din Renew să facă același lucru”. Grupul liberal Renew Europe condus de francezi se află la stânga PPE.
O alianță dintre liberal-dreapta este de obicei garantată pentru a putea vota împotriva oricărei legi a UE – dar cu liberalii divizați și parlamentarii de centru-dreapta irlandezi rupând linia lor de partid, legea a supraviețuit pentru a vedea lumina zilei.
O urgență pentru natură
Aproximativ 80% dintre locuitorii naturali ai Europei sunt într-o stare proastă, în principal din cauza exploatării intensive a mărilor și a pământului, care distruge ecosistemele.
Pentru europarlamentarul verde german Jutta Paulus, „Ar trebui să vedem Legea restaurării naturii ca un punct de plecare și o parte integrantă a strategiei de biodiversitate și a obiectivelor noastre climatice”, înainte de a adăuga că „deputații ar trebui să asculte știința și să ofere fermierilor posibilitatea de a se adapta la un sistem agricol rezistent și durabil”.
Potrivit unui studiu publicat în PNAS în mai 2023, 20 de milioane de păsări au dispărut din Europa în fiecare an în ultimii 40 de ani.
În ultimul deceniu, cel puțin 70 până la 80% din populațiile de insecte au dispărut din regiunile dominate de activitățile umane și de agricultura intensivă, potrivit unui studiu internațional coordonat de Anders Moller și publicat în Avian Research în 2021.
Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), 30-50% din ecosistemele bogate în carbon trebuie restaurate pentru a limita încălzirea globală la mai puțin de 2° grade.
Comisia Europeană estimează că refacerea mediului natural ar genera aproximativ 1.860 de miliarde de euro, la un cost estimat de doar 154 de miliarde de euro.
Obiective europene
Legea europeană pentru restaurarea naturii a urmărit restabilirea populațiilor de specii prin îmbunătățirea și extinderea habitatelor acestora.
Pentru a realiza acest lucru, au fost stabilite obiective specifice pentru insectele polenizatoare, ecosistemele forestiere, ecosistemele urbane, ecosistemele agricole, ecosistemele marine și conectivitatea fluvială.
De exemplu, conform propunerii, țările europene vor trebui să inverseze scăderea populațiilor de polenizatori până în 2030 cel târziu și să urmărească o creștere măsurată cel puțin la fiecare șase ani după aceea.
Blocul va trebui să ia măsuri pentru a revitaliza cel puțin 30% din turbării până în 2030 și 50% până în 2050.
În plus, încă trei miliarde de copaci vor trebui să fie plantați în UE și cel puțin 25.000 km de căi navigabile vor trebui să redevină cu curgere liberă.
Cu toate acestea, în text fusese inclusă o clauză de „oprire de urgență”, la cererea PPE, pentru a permite suspendarea țintelor pentru ecosistemele agricole în circumstanțe excepționale.
Această clauză ar fi putut fi activată atunci când disponibilitatea terenului nu mai este suficientă pentru a asigura o producție agricolă care să corespundă consumului alimentar european – într-un semnal către fermieri.
I am thankful to all those who defended the ???????? Nature Restoration Law today!
— Virginijus Sinkevičius (@VSinkevicius) February 27, 2024
Why it’s crucial:
To keep our soils & lands productive & safeguard our farmers’ future
To tackle biodiversity crisis & meet our climate targets
To preserve our economic basis for many of our industries pic.twitter.com/wWQqv4FbsS
????????Nature restoration#EPlenary adopts new law to restore 20% of EU’s land and sea by 2030 and all ecosystems in need of restoration by 2050.
— ENVI Committee Press (@EP_Environment) February 27, 2024
⬆️329
⬇️275
↔️24
Press release with quote by @cesarluena ⤵️https://t.co/rLPCMdhP2l pic.twitter.com/uxU2HkZetH