Rada Supremă a votat pe 25 februarie a doua încercare de adoptare a unei rezoluții „cu privire la sprijinirea democrației în Ucraina în contextul agresiunii ruse”, în care se spunea că parlamentul va anunța alegeri prezidențiale de îndată ce „va fi asigurată o pace cuprinzătoare, echitabilă și durabilă” pe teritoriul Ucraine. Aceeasi rezoluție fusese respinsă de Parlement prin vot cu o zi în urmă, scrie Ukrainskaia Pravda
"La a doua încercare, am votat în sfârșit astăzi pentru rezoluția #13041 privind democrația (și sprijinul pentru Zelensky și alegerile viitoare). Aceasta este cea care nu a fost votată ieri...” a spus deputatul Zhelezniak pe Telegram
Decizia a fost susținută de 268 de membri ai parlamentului (deputați), în timp ce 12 s-au abținut, conform lui . Cu o zi mai devreme, parlamentul a respins aceeasi rezoluție.
Declarația afirmă că „Rada Supremă a Ucrainei și președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky au fost aleși în alegeri libere, transparente, democratice, la invitația observatorilor internaționali, care au fost recunoscute de întreaga comunitate internațională”.
Rada Supremă a Ucrainei subliniază că Vladimir Putin este cel care poartă responsabilitatea pentru faptul că astăzi în Ucraina este imposibil să se organizeze alegeri libere, transparente și democratice la invitația observatorilor internaționali care ar fi recunoscute ca atare de comunitatea internațională...
Rada Supremă a Ucrainei afirmă că legea marțială introdusă în Ucraina în condițiile Federației Ruse pe scară largă nu permite organizarea de alegeri în conformitate cu Constituția Ucrainei. În același timp, poporul ucrainean este unit în faptul că astfel de alegeri ar trebui să aibă loc după încheierea războiului.
Rada Supremă a Ucrainei, în numele poporului ucrainean, declară că Ucraina, ca țară democratică, de îndată ce pacea cuprinzătoare, echitabilă și durabilă va fi asigurată pe teritoriul său, prin decizia Parlamentului Ucrainei, va anunța organizarea alegerilor Președintelui Ucrainei și va asigura desfășurarea acestora în conformitate cu toate standardele electorale internaționale.”
Declarația mai precizează că mandatul președintelui Volodimir Zelenski nu este pus la îndoială de poporul ucrainean și de Rada Supremă.
„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, trebuie să-și exercite atribuțiile până când noul președinte al Ucrainei va prelua funcția, în conformitate cu partea I a articolului 108 din Constituția Ucrainei”, se arată în declarație.
- Pe 19 februarie, președintele Comisiei Electorale Centrale, Oleg Didenko, a remarcat că „teoretic, alegerile în Ucraina sunt posibile anul acesta”, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, războiul trebuie să se încheie și legea marțială trebuie ridicată.
- Președintele Volodymyr Zelensky a spus că alegerile din Ucraina sunt foarte importante, dar ele pot avea loc numai după încheierea fazei fierbinți a războiului și ridicarea legii marțiale.
- La 24 februarie, Rada Supremă nu a votat rezoluția privind „Declarația Radei Supreme a Ucrainei privind sprijinirea democrației în Ucraina în contextul agresiunii ruse” cu cele 226 de voturi necesare.
Votul rezoluției intervine după ce președintele american Donald Trump l-a numit pe președintele Volodymyr Zelensky „dictator” într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social pe 19 februarie, acuzându-l că a refuzat să organizeze alegeri și că a repetat afirmații false despre războiul din Ucraina.