Parlamentul European a aprobat marți o nouă lege care cere statelor membre să impulsioneze renovarea clădirilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic și pentru a reduce emisiile de carbon ale UE, scrie Reuters
O majoritate de 370 de membri ai Parlamentului European au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce 199 s-au opus și 46 s-au abținut.
Clădirile reprezintă 40% din consumul de energie al Uniunii Europene, iar majoritatea sunt încălzite cu combustibili fosili. Noile reguli vor duce la modernizarea clădirilor pentru a utiliza mai puțină energie - o mișcare care urmărește, de asemenea, să elimine mai rapid țările de la gazul rusesc și să reducă facturile gospodăriilor.
„Această lege va ajuta oamenii să economisească bani la facturile la energie și să scoată oamenii din sărăcia energetică, reducând în același timp emisiile de la clădirile noastre și reducând cererea de importuri de combustibili fosili”, a declarat europarlamentarul verde, Ciaran Cuffe, care a negociat legea.
Conform noii legi, cele 27 de state membre ale UE vor trebui să aplice standarde nou create clădirilor nerezidențiale, precum birouri sau spitale, și vor putea folosi fondurile UE pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.
„Există o mulțime de bani UE gata să finanțeze renovările”, a spus Cuffe într-un comunicat.
Standardele pot fi aplicate și clădirilor rezidențiale, dar nu va exista nicio obligație de renovare pentru proprietarii individuali.
Alte prevederi includ interzicerea subvențiilor pentru încălzitoarele pe bază de carbon din 2025 și un acord neobligatoriu pentru eliminarea treptată a consumului total de carbon pentru încălzire până în 2040. Legea va face obligatorii panourile solare de pe acoperișurile caselor – nou construite sau renovate, cu condiția să fie economice.
Noile măsuri vor intra în vigoare de la sfârșitul anului 2026, obligând țările UE să depună o colecție de măsuri prin care își propun să atingă aceste obiective pentru sectorul rezidențial și nerezidențial, scrie Euractiv
În loc de o abordare coerentă la nivelul UE, legea nou adoptată atribuie statelor membre responsabilitatea de a implementa în mod eficient politicile. „Țările UE trebuie să mențină acum impulsul”, a spus Laetita Aumont în numele Biroului European de Mediu, un ONG ecologic.
Legea a fost controversată după ce mai multe țări precum Italia s-au opus, spunând că nici guvernele, nici proprietarii de case nu își pot permite renovările.
Legislatorul italian Angelo Ciocca, al cărui partid, Lega, aparține coaliției de guvernământ din Italia, a fluierat marți în Parlamentul European în semn de protest față de aprobarea legii, până când a fost scos de ofițerii de securitate.