Conferința privind schimbările climatice din decembrie, de la Paris, are ca scop semnarea unui acord internațional pentru limitarea încălzirii globale pentru perioada de după 2020. Deputații europeni votează săptămâna aceasta recomandări pentru ca acordul de la Doha, cu obiective pentru reducerea de emisii după 2020, să fie, totuși, ratificat anul acesta.
Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice din 1992 a încercat să limiteze creșterea temperaturii globale, dar deja în 1995 era clar că aceasta nu era adecvată. De aceea, națiunile lumii au lansat negocieri pentru consolidarea reacției mondiale la schimbările climatice. În 1997 a fost adoptat Protocolul de la Kyoto.
Protocolul de la Kyoto obligă legal țările dezvoltate să reducă emisiile cu cel puțin 18% până în 2020 (prin comparație cu 1990). În urma summit-ului de la Copenhaga din 2009, care nu a avut rezultate, Amendamentul Doha la Protocolul de la Kyoto a fost adoptat în 2012, introducând o a doua perioadă de angajamente, 2013-2020.
În decembrie 2014 s-au întâlnit la Lima experți, specialiști și parlamentari pentru a negocia un text care să urmeze Protocolului de la Kyoto. Se speră că acesta va fi aprobat în decembrie, la Paris. Parlamentul European a trimis la Lima 12 deputați europeni. Printre cei mai mari poluatori, cu o creștere semnificativă în ultimii 25 de ani, este China.
Între 1 și 11 iunie, la Bonn au loc discuții preliminare, în cadrul conferinței privind schimbările climatice. Vor avea loc negocieri și la summit-ul G7 din Bavaria. Noul acord urmează să fie adoptat la conferința privind schimbările climatice de la Paris în decembrie 2015 și implementat din 2020.