Parlamentul European aprobă un împrumut de 35 de miliarde de euro acordat Ucrainei

23 Oct 2024
Parlamentul European aprobă un împrumut de 35 de miliarde de euro acordat Ucrainei

Întruniți în sesiune plenară la Strasbourg, europarlamentarii au aprobat un împrumut excepțional acordat Ucrainei, care ar putea ajunge până la 35 de miliarde de euro. Pentru prima dată, va fi susținut de veniturile din activele rusești înghețate în Uniunea Europeană, scrie siteul Touteleurope

Acesta este un nou pas pe care Uniunea Europeană îl face în sprijinul său pentru Ucraina în fața invaziei militare ruse pe care a suferit-o din februarie 2022. Marți, 22 octombrie, Parlamentul European a aprobat utilizarea veniturilor viitoare din activele înghețate ale Rusiei pentru finanțarea unui nou împrumut către Ucraina, în valoare de 35 de miliarde de euro. 518 deputați au votat în favoarea propunerii Comisiei Europene , 56 s-au opus și 61 s-au abținut.

O măsură susținută de G7

Această măsură concretizează angajamentele asumate în iunie anul trecut de țările G7 (Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, Japonia, Regatul Unit) și Uniunea Europeană, în calitate de membru asociat lucrării. Aceștia fuseseră de acord să acorde Kievului un ajutor financiar de până la 45 de miliarde de euro; UE urma să contribuie cu 35 de miliarde de euro, prin asistență macrofinanciară (AMF).

Pentru a facilita aceste împrumuturi Ucrainei, țările G7 au luat o măsură excepțională, dezbătută timp de câteva luni: finanțarea acestora cu încasările din activele rusești înghețate, deoarece au fost vizate de sancțiuni ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, care a început în februarie 2022. .

Noul mecanism de cooperare pentru acordarea de împrumuturi Ucrainei va pune la dispoziția Ucrainei veniturile viitoare din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse situate în UE”, a spus Parlamentul European într-un comunicat.

De foarte mult timp cerem această măsură. Acesta este un prim pas interesant pentru că este prima dată când îl vom face pe agresorul rus să plătească”, a răspuns Raphaël Glucksmann, copreședintele delegației socialiste franceze. Acesta din urmă solicită continuarea lucrărilor pe această temă, prin sechestrarea „toate aceste bunuri rusești imobilizate în Europa”, care ar reprezenta aproape 200 de miliarde de euro. Sau jumătate din costul pagubelor cauzate de invazia rusă în Ucraina, precizează el.

Suntem într-un punct de cotitură. Eforturile comune sunt mai necesare ca niciodată”, a declarat Valérie Hayer, președintele grupului Renew Europe, în cadrul unei conferințe de presă, salutând faptul că, „pentru prima dată, această strategie [este] utilizată la scară atât de mare ”.

Aproape 120 de miliarde de euro în ajutor european de la începutul războiului

Statele membre ale UE reunite în cadrul Consiliului European au convenit deja asupra acestei propuneri pe 9 octombrie. După acest vot favorabil al Parlamentului European , Consiliul trebuie să adopte regulamentul prin procedură scrisă; va intra în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al UE. „ Obiectivul este să se asigure că împrumutul AMF este disponibil în 2024 și plătit în 2025, urmând a fi rambursat pe o perioadă de maximum 45 de ani ”, precizează Consiliul.

De la începutul războiului, UE și statele sale membre au mobilizat 118,3 miliarde de euro în ajutor umanitar, financiar și militar pentru Ucraina. 45,6 miliarde de la bugetul UE pentru sprijin bugetar, răspuns la criză, redresare economică și ajutor umanitar, precum și pentru împrumuturi și garanții bugetare, 12,2 miliarde euro în ajutor bilateral acordat de cele 27 de state membre UE, 43,5 miliarde în ajutor militar și la cel puțin 17 miliarde de euro pentru persoanele care fug din Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră