Parlamentul European a acordat premiul Saharov "curajosului" popor ucrainean reprezentat de președintele Zelensky

19 Oct 2022
Parlamentul European a acordat premiul Saharov "curajosului" popor ucrainean reprezentat de președintele Zelensky

Parlamentul European a anunțat miercuri că a acordat poporului ucrainean Premiul Saharov. Lansat în 1988, Premiul Saharov (numit după fizicianul și disidentul sovietic Andrei Saharov, Premiul Nobel pentru Pace în 1975) „pentru libertatea gândirii” recompensează în fiecare an persoane sau organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este dotat cu o sumă de 50.000 de euro, scrie Ouest France.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost acordat miercuri, 19 octombrie, de către Parlamentul European poporului „curajos” ucrainean confruntat cu invazia rusă.

„Acest premiu este dedicat ucrainenilor care luptă pe teren. Pentru cei care au fost forțați să fugă. Pentru cei care și-au pierdut pe cei dragi și prieteni. Tuturor celor care rezistă și luptă pentru convingerile lor” , a declarat președintele Parlamentului European Roberta Metsola, anunțând în hemiciclul de la Strasbourg această alegere care a făcut „consens” în rândul grupurilor politice parlamentare.

Știu că oamenii curajoși ai Ucrainei nu vor ceda, și nici noi ”, a adăugat ea, subliniind că și ucrainenii își riscau viața „pentru a proteja valorile în care credem cu toții: libertatea, democrația, domnia legii” .

Poporul ucrainean recompensat este reprezentat „de președintele său Volodymyr Zelensky, de aleșii săi și de societatea civilă” , a spus ea.

O alegere care a făcut „consens”

În fața „actelor de teroare pură” ale Rusiei în Ucraina , denunțate din nou miercuri dimineață de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, candidatura poporului ucrainean a făcut „consens” în rândul grupurilor politice din Parlament.

Alți doi finaliști erau în cursă: fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, deținut la Londra, și Comisia Adevărului din Columbia, un organism care investighează încălcările drepturilor omului în timpul conflictului armat cu gherilele FARC.

Creat în 1988, Premiul Saharov „pentru libertatea gândirii” recompensează în fiecare an persoane sau organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este dotat cu o sumă de 50.000 euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră