Parlamentarii Africii de Sud votează pentru suspendarea legăturilor diplomatice cu Israelul și închid ambasada

21 Noi 2023
Parlamentarii Africii de Sud votează pentru suspendarea legăturilor diplomatice cu Israelul și închid ambasada

Parlamentarii sud-africani au votat marți în favoarea închiderii ambasadei Israelului din Pretoria și suspendării tuturor relațiilor diplomatice până când se va ajunge la un acord de încetare a focului în războiul său cu gruparea teroristă palestiniană Hamas din Gaza, scrie Reuters

Rezoluția este în mare parte simbolică, deoarece va depinde de guvernul președintelui Cyril Ramaphosa dacă o va pune în aplicare; un purtător de cuvânt al președinției nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Dar Ramaphosa și înalți oficiali ai ministerului de externe au criticat în mod vocal conducerea Israelului în timpul campaniei militare devastatoare împotriva Hamas în Fâșia Gaza, dens populată, solicitând Curții Penale Internaționale să îi investigheze pentru potențiale crime de război.

Ambasada Israelului nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Luni, ambasadorul israelian la Pretoria a fost rechemat la Tel Aviv pentru consultări înaintea votului, care marți a fost adoptat răsunător cu o 248-91.

Rezoluția parlamentară a fost adusă de partidul de opoziție Economic Freedom Fighters (EFF) săptămâna trecută, când guvernarea ANC s-a angajat să susțină ceea ce a fost o poziție diplomatică centrală pentru Africa de Sud, de când Nelson Mandela a devenit primul președinte ales democratic al țării în 1994.

Un oficial ANC, Pemmy Majodina, a modificat ultimul punct al proiectului de rezoluție al FEP prin care se cere închiderea ambasadei și suspendarea diplomatică, pentru a include cuvintele: „... până când Israelul va conveni asupra unei încetări a focului și Israelul se angajează să faciliteze negocierile Națiunilor Unite al căror rezultat trebuie să fie o pace justă, durabilă și de durată”.

Africa de Sud a susținut cauza palestiniană pentru statutul de stat în teritoriile ocupate de Israel de zeci de ani, asemănând situația palestinienilor cu cele ale majorității negre în timpul epocii represive a apartheidului, o comparație negată vehement de Israel.

EFF a propus joi moțiunea în solidaritate cu poporul palestinian cu privire la bombardamentul israelian și invazia Gazei conduse de Hamas, determinate de o incursiune mortală a militanților Hamas în Israel pe 7 octombrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră