Papa Francisc l-a „implorat” duminică pe președintele rus Vladimir Putin să „oprească” „spirala violenței” din Ucraina si l-a îndemnat pe președintele Zelensky să fie deschis la propuneri serioase de pace, scrie Corrierre de la sera.
Este prima dată când pontiful se adresează direct liderilor Rusiei și Ucrainei : „Apelul meu este adresat în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să înceteze, tot din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenței și a morții. Pe de altă parte, întristat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii suferite, adresez un apel la fel de încrezător către președintele Ucrainei să fie deschis la propuneri serioase de pace. Tuturor protagoniștilor vieții internaționale și liderilor politici ai națiunilor, vă îndemn să faceți tot ce vă stă în putere pentru a pune capăt războiului aflat în desfășurare, fără a vă implica în escalade periculoase, și să promovați și să susțineți inițiativele de dialog”.
Pe de o parte, opriți agresiunea, pe de altă parte, deschideți-vă către propuneri de pace „serioase”.
Papa a vorbit pentru prima dată și despre anexările teritoriilor ucrainene de către Moscova, deplângând „noile acțiuni contrare principiilor dreptului internațional”.
"Regret profund situația gravă apărută în ultimele zile, cu acțiuni ulterioare contrare principiilor dreptului internațional. De fapt, crește riscul unei escalade nucleare, până la punctul de a provoca teama de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial" a mai spus Papa
"Orice acord între Ucraina și Rusia trebuie să respecte drepturile și preocupările minorităților"
„În numele lui Dumnezeu și în numele simțului umanității care sălășluiește în fiecare inimă, îmi reînnoiesc apelul pentru ca imediat să se ajungă la încetarea focului.. Să tacă armele și să caute condițiile de începere a negocierilor capabile să ducă la soluții nu impuse cu forța, ci agreate, juste, stabile. Și așa vor fi dacă se bazează pe respectul pentru valoarea sacrosantă a vieții umane, precum și pe suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărei țări, precum și pe drepturile minorităților și preocupările legitime”.
„Ce mai trebuie să se întâmple? Cât sânge mai trebuie să curgă pentru că înțelegem că războiul nu este niciodată o soluție, ci doar distrugere?”.
"Râurile de sânge și de lacrimi vărsate în aceste luni mă chinuie. Sunt întristat de miile de victime, în special de copii, și de numeroasele distrugeri, care au lăsat mulți oameni și familii fără adăpost și amenință teritorii vaste cu frig și foame. Anumite acțiuni nu pot fi niciodată justificate, niciodată!”.
„Și cum rămâne cu faptul că omenirea se confruntă din nou cu amenințarea atomică? Este absurd…”. Violența nu se oprește, „te rog,lasă generațiile tinere să respire aerul sfânt al păcii , nu aerul poluat al războiului, care este o nebunie!”.
„După șapte luni de ostilitate, ar trebui folosite toate instrumentele diplomatice, chiar și cele care poate nu au fost folosite până acum, pentru a pune capăt acestei tragedii groaznice. Războiul în sine este o greșeală și o groază! Ne încredem în mila lui Dumnezeu, care poate schimba inimile, și în mijlocirea maternă a Reginei Păcii”.