Originea sabotajului Nord Stream rămâne neclară, potrivit unui procuror suedez

06 Apr 2023
Originea sabotajului Nord Stream rămâne neclară, potrivit unui procuror suedez

Cine este responsabil pentru asta? „Încă nu este  clar”. Originea sabotajului gazoductelor Nord Stream rămâne incertă, a declarat joi un procuror suedez care participă la anchetă. „Principala noastră ipoteză este că un stat este în spatele”  acestui sabotaj, a spus Mats Ljungqvist într-un comunicat, scrie Le Monde

„Este o afacere grea. Este un caz complex” , a continuat magistratul, subliniind că faptele au avut loc  „la 80 m adâncime în Marea Baltică” .

Cei responsabili trebuie să fi acționat  „știind foarte bine că vor lăsa urme în urma  lor”, a mai susținut el.

La aproape șase luni de la exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream 1 și 2, responsabilitatea atacului subacvatic rămâne un mister în ciuda anchetelor penale din țările din regiune (Germania, Suedia și Danemarca).

La sfârșitul lunii martie, Danemarca a anunțat că a adus în discuție un obiect cilindric reperat în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2 și care s-a dovedit a fi o geamandură de fum. La redresare a participat un reprezentant al companiei proprietare Nord Stream 2 AG, al cărui acționar majoritar este rusul Gazprom.

La începutul lunii martie, Germania anunțase că investighează o ambarcațiune suspectată că ar fi transportat explozivii la fața locului, fără a putea trage concluzii cu privire la identitatea făptuitorilor.

New York Times susținuse la începutul lunii martie, pe baza informațiilor consultate de informațiile americane, că în spatele sabotajului se afla un „grup pro-ucrainean”, dar fără implicarea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

O certitudine rară, acest sabotaj este legat de invadarea Ucrainei de către Rusia. De ani de zile, cele două conducte s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice, agitate după decizia Moscovei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa, ca o presupusă represalii pentru sancțiunile occidentale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră