Orezul, un alt aliment care va lipsi din magazine înainte de sfârșitul anului

16 Oct 2022
Orezul, un alt aliment care va lipsi din magazine înainte de sfârșitul anului

Din cauza războiului din Ucraina și a încălzirii globale, producția globală de orez a scăzut drastic în ultimele luni, spune BFMTV.

Potrivit Sindicatlui Orezăriilor din Franta (SRF), mai multe riscuri afectează viitoarea aprovizionare europeană cu orez. Dificultăți ar putea apărea „din februarie/martie, când sosesc noile recolte”, prezice Thierry Lievin, președintele SRF

India își restricționează exporturile

Toate soiurile vor fi afectate. Principalii producători, India și Pakistan, au fost afectați în ultimele luni de episoade de căldură intensă și apoi de ploi abundente care ar fi distrus cel puțin 250.000 de tone de orez precum și infrastructura necesară transportului de mărfuri (drumuri, poduri. . .).

În fața acestei situații, India și Pakistanul își vor „favoriza populația” prin limitarea exporturilor, explică Thierry Liévin. Orezul este însă deja „un produs care călătorește foarte puțin, care se consumă mai ales pe loc”, continuă președintele SRF, precizând că din 580 de milioane de tone produse în lume, abia mai mult de 50 de milioane sunt exportate în mod normal din care 21,5 milioane de către India.

De asemenea, India a anunțat în septembrie o serie de restricții prin interzicerea exportului de orez spart (în special folosit pentru hrănirea animalelor în China) și prin stabilirea unor taxe vamale de export de 20% la orezul alb și orezul brun (făină integrală). Orezul prefiert, foarte consumator de energie (o tehnică care împiedică boabele să se lipească între ele în timpul gătirii), care reprezintă 40% din consumul din supermarketuri, ar trebui să-și scadă producția din cauza creșterii prețurilor la gaze și a energiei electrice care nu scutește producătorii asiatici.

Chiar și producția europeană de mai puțin de 3 milioane de tone pe an ar trebui să fie mai mică: „Apa a lipsit pe tot parcursul ciclului vegetativ al orezului în toate țările europene (Italia, Spania, Grecia)”. „Ne așteptăm la o reducere a randamentelor cu 20 până la 25% din producția comunitară”, estimează Thierry Liévin.

Urmează alte creșteri de preț

Scăderea producției globale legată de evenimentele climatice va consolida automat creșterile inflaționiste deja observate în ultimele luni. Pe lângă creșterea prețurilor la energie, creșterea prețurilor la grâu și porumb din cauza războiului din Ucraina au împins țări precum China să apeleze la orez spart din Birmania sau India pentru a hrăni vitele, „ceea ce a avut un efect de creștere a prețurilor”, amintește Thierry Liévin.

La aceasta se adaugă majorarea taxelor vamale europene la importul de orez cargo de la 30 la 65 de euro pe tonă, de la 1 septembrie. Dar și întărirea dolarului față de alte valute: „Ne costă foarte scump când importăm pentru că cumpărăm marfa în dolari și le vindem în euro”, subliniază Thierry Liévin. După ce au fost înmulțite cu cinci de la criza sănătății, costurile de transport se „stabilizează”, asigură președintele SRF. Dar „încă avem foarte multe probleme în găsirea containerelor în cantitate suficientă”, deplânge el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră