Orban: Sancțiunile UE sunt „un pas către război, Europa joacă un joc foarte periculos"

18 Noi 2022
Orban: Sancțiunile UE sunt „un pas către război, Europa joacă un joc foarte periculos"

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a numit vineri sancțiunile UE împotriva Rusiei un „pas spre război”, intensificându-și criticile față de o strategie de la Bruxelles considerată „periculoasă”. Oricine intervine economic într-un conflict militar ia atitudine”, a spus liderul naționalist în cadrul tradiționalului său interviu cu un post de radio apropiat guvernului, scrie Le Figaro

Încet-încet, alunecăm spre război”, a insistat el, îngrijorat de acumularea măsurilor luate pentru a sancționa ofensiva rusă în Ucraina. Viktor Orban denunță în mod regulat sancțiunile europene, chiar dacă le-a votat alături de partenerii săi, acuzându-i pentru eșecurile economice ale acestei țări central-europene.

Economia s-a contractat în trimestrul III (față de al doilea) iar inflația a depășit 20%, ajungând chiar și la 45% la alimente. Guvernul a lansat o „consultare națională” pe această temă și a lipit afișe în țară cu un mesaj împreuna cu fotografia unei rachete: „Sancțiunile de la Bruxelles ne ruinează”.

Premierul s-a declarat gata să  lupte” cu un posibil nou pachet de sancțiuni și să se asigure că Ungaria, care este foarte dependentă de hidrocarburile rusești, este „exceptată”, așa cum este cazul embargoului asupra petrolului.

Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldați ucraineni pe propriul nostru teritoriu, impunem sancțiuni la energie. (...) Devenim o parte integrantă” a conflictului, a insistat domnul Orban. Încă nu trage nimeni în noi, dar suntem pe punctul de a deveni un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”, a conchis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră