Orban: "nu este corect să punem interesele Ucrainei mai presus de interesele Ungariei"

19 Feb 2023
Orban: "nu este corect să punem interesele Ucrainei mai presus de interesele Ungariei"

Premierul ungar Viktor Orban a promis sâmbătă că va „menține” legăturile țării sale cu Moscova. De asemenea, el a îndemnat și alte țări europene să facă același lucruîn timp ce Uniunea Europeană (UE) încearcă să mențină un front unit împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei de acum un an, scrie Le Monde.

„Guvernul ungar nu consideră realistă ideea că Rusia ar fi o amenințare pentru securitatea Ungariei sau a Europei”, a spus liderul maghiar în discursul său anual despre starea națiunii, denunțând o Europă „în război indirect cu Rusia”.

„Ne mai rămâne o singură alegere: să rămânem în afara războiului. Nu va fi ușor ca membru al NATO și al UE, pentru că acolo toată lumea este pentru război”, a spus el.

"Dar vedem că războiul din Ucraina nu este purtat de armatele răului și binelui, ci de două popoare slave, acesta este războiul lor, ajutăm cu ce putem, dar nu este corect să punem interesele Ucrainei mai presus de interesele Ungariei", a spus el citat de presa maghiară.

"Sprijinul umanitar acordat Ucrainei nu înseamnă eliminarea relațiilor cu Rusia, pentru că asta ar fi împotriva intereselor noastre și nu suntem de acord cu introducerea unor astfel de sancțiuni și sfătuim lumea occidentală să facă același lucru."

"Este important să nu ne îngustăm viziunea, să vedem dincolo de Bruxelles."

"Nu credem că Rusia amenință securitatea Europei sau a Ungariei. Războiul a arătat că rușii nu vor avea nicio șansă împotriva NATO. Ucrainenii spun degeaba că rușii nu s-ar opri, dar noi nu acceptăm acest lucru, am văzut starea forțelor ruse", a declarat el.

"Suntem de acord complet asupra obiectivelor strategice, vrem ca rușii să nu fie o amenințare și să aibă o Ucraina suverană între noi și ei. Credem că acest lucru poate fi realizat doar cu o încetare a focului, iar viețile pot fi salvate doar cu o încetare a focului", a spus el.

"ată problema apartenenței la NATO: apartenența este vitală pentru noi, suntem prea departe de est pentru a renunța la ea. Istoria nu ne-a oferit luxul neutralității. NATO este o alianță de apărare, de aceea ne-am alăturat."

"Dar este și important să înțelegem ce nu este NATO: nu este o alianță de război, nu implică nicio obligație în afara apărării comune, iar ceilalți membri nu se pot aștepta să atacăm împreună o țară terță. Dacă membrii NATO vor să desfășoare un asemenea act de război, o pot face doar în afara cadrului alianței: cei care vor, pleacă, cei care nu, nu pleacă" - a subliniat el.

Europa este deja indirect în război cu Rusia

"Europa este deja indirect în război cu Rusia, a spus el, subliniind: dacă oferiți sprijin logistic, de instruire și financiar, sunteți deja în război" a spus Orban.

"Acum avem de-a face cu problema tacurilor, acum avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi, în curând vom auzi și despre trupele „de menținere a păcii”. 

Vorbind despre elita europeană pro-războinică a spus că acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple așa,"am fi putut să dăm garanția că Ucraina nu va deveni membră NATO, dar alianța a făcut exact invers."

"Acum un an eram încă cu nemții în tabăra de pace, acum în câteva săptămâni tancurile Leopard se vor îndrepta din nou spre ruși și avem chiar și harta. Nemții nu doar că au trecut la războinici, ci au preluat imediat conducerea, iar celelalte state au urmat, doar noi și Vaticanul ne mai împotrivim", a spus el ironic.

"Trebuie să ne confruntăm cu faptul că atât războiul, cât și tonul față de noi vor deveni din ce în ce mai dure. Dar vom suporta noroiul" – a promis el.

"Știm că negocierile nu vor avea loc între ucraineni și ruși, ci între americani și ruși, asta se va întâmpla, dar cu cât mai târziu, cu atât prețul îl vom plăti mai mare. Potrivit guvernului maghiar, "continuarea războiului va aduce ani de suferință și sacrificii, nu doar o victorie asupra Rusiei."

Orban s-a referit în discursul sau și la inflație si la protecția copiilor față de propagandă "identității de gen"

"Vom sparge inflația, țara va rămâne în afara războiului, aceasta este treaba guvernului."

"Nu ma interesează că lumea a luat-o razna, sau în ce mofturi respingătoare se complac unii și nu ne interesează cum explică Bruxelles-ul asta: aceasta este Ungaria! Cel mai strict sistem de protecție a copilului din Europa ar trebui să fie aici."

"Propaganda de gen nu este "o prostie" ci cel mai mare pericol care pândește copiii. Astfel de lucruri nu au locul în Ungaria. " – a conchis el.

De la începutul conflictului, guvernul lui Orban a menținut o poziție ambiguă, abținându-se să-l critice pe președintele rus Vladimir Putin. Orban, care a avut legături strânse cu șeful Kremlinului înainte de război, refuză, de asemenea, să trimită arme în Ucraina, cerând în schimb o încetare imediată a focului și discuții de pace.

În discursul său de sâmbătă, el a criticat, de asemenea, sancțiunile UE împotriva Rusiei, acuzându-le pentru creșterea vertiginoasă a inflației din Ungaria, care a ajuns la aproape 26% în ianuarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră