Liderul ungar îndeamnă Germania și Franța să înceapă negocieri cu Moscova în loc să ajute Ucraina, scrie Politico
Premierul Ungariei Viktor Orbán a calificat un plan ucrainean de a cere arme și garanții de securitate din partea Occidentului „mai mult decât înfricoșător”.
Liderul populist reacționa într-o postare pe Facebook la un „plan de victorie” conturat de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, miercuri, înaintea reuniunii Consiliului European care urma să negocieze viitorul ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina.
„Astăzi, președintele Zelensky își va prezenta planul de victorie. Ceea ce a subliniat ieri în parlamentul ucrainean a fost mai mult decât înfricoșător”, a scris Orbán, adăugând că, în loc să trimită mai multe arme în Ucraina, este nevoie de o încetare a focului și de negocieri de pace.
„Sunt unul dintre cei care îndeamnă Uniunea Europeană să-și schimbe strategia actuală. Uniunea Europeană a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care președintele Comisiei poartă principala responsabilitate”, a scris Orbán, referindu-se la Ursula von der Leyen.
„Pierdem acest război, așa că strategia nu funcționează. Dar asta nu înseamnă că avem nevoie de mai mult război, mai multe arme periculoase și cu rază lungă de acțiune - înseamnă că trebuie să trecem de la o strategie de război la o strategie de pace. Avem nevoie de o încetare a focului și de discuții de pace!”
Orbán a adăugat că îi va îndemna pe cancelarul german Olaf Scholz și pe președintele francez Emmanuel Macron să înceapă cât mai curând negocierile cu Moscova „în numele întregii UE” „pentru a găsi o cale de ieșire din această situație”.
Poziția liderului maghiar îl pune în dezacord cu liderii UE, inclusiv cu diplomatul șef Josep Borrell, care dorește să vadă o decizie la reuniunea Consiliului privind „deblocarea plăților de la Facilitatea europeană pentru pace și acordarea de mai mult sprijin militar Ucrainei”.
Ungaria a blocat transferul de 6,6 miliarde de euro către Kiev de mai bine de un an, stârnind furia altor țări membre.