Opțiunile Administrației Trump pentru oprirea războiului din Ucraina

25 Ian 2025
Opțiunile Administrației Trump pentru oprirea războiului din Ucraina

După ce a promis că va pune capăt conflictului în douăzeci și patru de ore, președintele american a recunoscut, în fața obiectivelor maximaliste ale Moscovei, că acest dosar ar putea dura mai mult timp pentru a fi finalizat, scrie Le Figaro

Donald Trump și-a ridicat vocea la Moscova, cerând Rusiei să pună capăt rapid conflictului din Ucraina. Voi face o mare FAVOARE Rusiei, a cărei economie este falimentară, și președintelui Putin. Rezolvați problema acum și puneți capăt acestui război ridicol ! VA DEVENI DOAR MAI RĂU”, a scris Trump miercuri într-un mesaj postat pe rețeaua sa de socializare TruthReluându-și diplomația pe Twitter, Trump și-a subliniat simpatia tradițională pentru Rusia. „ Iubesc poporul rus și am avut întotdeauna relații foarte bune cu președintele Putin, în ciuda calomniei stângii radicale despre „Rusia, Rusia, Rusia”, a adăugat noul președinte. Nu trebuie să uităm niciodată că Rusia ne-a ajutat să câștigăm al Doilea Război Mondial, suferind aproape 60 de milioane de victime."

Dar Trump și-a exprimat și intenția de a negocia rapid încetarea conflictului, amenințând cu noi sancțiuni dacă Moscova nu se va prezenta. Dacă nu ajungem la un acord rapid, nu voi avea de ales decât să impun niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni pentru tot ce vinde Rusia către Statele Unite și către alte țări participante. Să punem capăt acestui război, care nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost președinte! O putem face pe calea blândă sau pe calea grea - și calea blândă este întotdeauna cea mai bună. E timpul să faci o înțelegere. NU TREBUIE PIERDUTE MAI MULTE VIETI  !!!  »

Amenințarea cu sancțiuni suplimentare nu este probabil suficientă în sine pentru a forța Moscova să negocieze. Statele Unite au luat deja numeroase măsuri împotriva economiei ruse, iar  comerțul dintre cele două țări este deja la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Dar mențiunea lor pentru prima dată într-un mesaj al lui Trump indică intenția noului președinte de a începe negocierile fără întârziere. Mesajul a fost și un răspuns la strategia de temporizare a lui Putin, care declarase în ultimele zile într-un mesaj video că obiectivul unor eventuale negocieri nu ar trebui să fie un armistițiu sau un răgaz, ci o pace pe termen lung bazată pe respectul pentru interesele legitime ale tuturor popoarelor care trăiesc în regiune.”

Greșelile lui Biden

Deși nu a menționat războiul ucrainean în discursul său de inaugurare, deși denunțarea acestui conflict a fost una dintre temele recurente ale campaniei sale, totuși, în schimburile ulterioare, Trumpa ridicat problema față de Putin. Deși până acum a evitat să critice președintele rus, Trump a avut mai puține complimente în interviurile cu reporterii de la Casa Albă. Nu se descurcă prea bine. Cred că ar fi înțelept să punem capăt acestui război , a spus Trump. Președintele american a mai spus că s-ar putea întâlni foarte curând cu omologul său rus.

O primă conversație directă între Trump și Putin este de așteptat să aibă loc prin telefon în zilele următoare. Dar negocierile au început deja în culise, conduse de reprezentantul special al lui Trump, fostul general Keith Kellogg. Consilier al lui Mike Pence, apoi al lui Trump pe probleme de apărare, acest general pensionar în vârstă de 80 de ani, veteran de luptă decorat în Vietnam, a fost pus la conducerea dosarului ucrainean în noiembrie anul trecut de noul președinte. Profilul său este cel al unui conservator clasic, dar un articol recent din Wall Street Journal îl descrie pe acest fost soldat fără experiență diplomatică ca fiind în primul rând un atu pentru Trump și responsabil pentru implementarea politicilor sale. Potrivit ziarului american, Trump i-a încredințat lui Kellogg sarcina de a ajunge la o soluție negociată în termen de o sută de zile, recunoscând implicit că cele douăzeci și patru de ore menționate în campanie au fost mai mult o figură de stil.

Kellogg și-a subliniat viziunea asupra problemei ucrainene vara trecută într-un eseu publicat de think tank-ul America First Policy Institute, apropiat de Trump. Documentul este o acuzație la adresa lui Joe Biden, pe care autorul îl acuză că nu a știut să evite războiul înainte de a fi în imposibilitatea de a-l câștiga. Pașii greșiți și gafele lui Biden din lunile care au precedat invazia rusă, declarațiile sale contradictorii, încercările sale de liniștire, reticența de a înarma Ucraina și mesajul dezastruos trimis adversarilor Americii prin retragerea haotică a Afganistanului l-au încurajat pe Putin să meargă la atac. După invazie, documentul critică tergiversarea administrației Biden și strategia sa de reacție mai degrabă decât de acțiune, mulțumindu-se să ajute Ucraina să se apere, fără a-i permite să câștige.

Aderarea Ucrainei la NATO este în joc

În schimb, documentul pledează pentru negocieri, bazate pe un amestec de presiuni și stimulente pentru a aduce Rusia și Ucraina la un acord. Participarea Ucrainei ar fi asigurată de dependența sa de ajutorul militar american, SUA continuând să ofere asistență doar dacă Kievul este de acord să negocieze. Cel al Rusiei prin perspectiva unei ridicări parțiale a sancțiunilor și a unui ajutor militar sporit Ucrainei în caz de refuz. Discuțiile, care ar putea fi găzduite de Elveția și Slovacia, ar urma să înceapă cu o încetare a focului care să înghețe pozițiile celor două armate, acceptând totodată posibilitatea unui schimb de teritorii. Conținutul acordului ar putea include amânarea pentru o perioadă lungă a perspectivei aderării Ucrainei la NATO, Kievul obținând garanții de securitate americane în cazul unui acord de pace.

Dar aceste propuneri se confruntă cu condițiile impuse de Moscova, care cere o capitulare de facto de la Kiev, fără garanții împotriva unei posibile reluări a conflictului. Pacea pe termen lung cerută de Moscova include recunoașterea regiunilor cucerite din Ucraina din 2014, acum parte a teritoriului rus: Crimeea și oblastele Donețk și Lugansk, dar și cele din Herson și Zaporojie, inclusiv părțile încă controlate de armata ucraineană. De asemenea, Moscova refuză o simplă amânare a aderării Ucrainei la NATO, cerând neutralitate de la Kiev și renunțarea la orice plan de aderare la alianță. Rusia cere, de asemenea, ridicarea tuturor sancțiunilor luate împotriva sa.

Ucraina, care și-a pierdut un sfert bun din teritoriul său, nu ar avea decât să obțină încetarea luptei ca singura compensație, fără nicio garanție de securitate împotriva presiunilor ulterioare din partea Moscovei care ar putea continua să destabilizeze această țară. Donald Trump, care repetă că războiul nu ar fi izbucnit dacă ar fi fost la Casa Albă în 2022, trebuie să găsească acum soluția pe care a promis-o unui conflict început de Vladimir Putin și pe care doar Vladimir Putin o poate termina.

Un vicepreședinte care își bate joc de Ucraina

Primul mandat al lui Trump fusese deja marcat de Ucraina, care declanșase indirect primele proceduri de demitere împotriva lui, lansate de democrați după încercarea sa de a face presiuni asupra acestei țări în schimbul unei anchete împotriva lui Joe Biden. Invazia rusă, lansată în februarie 2022, i-a servit revenirea politică, alimentând criticile sale usturatoare la adresa succesorului său democrat, acuzat că este un bellicist care amenință că va trage Statele Unite într-un al treilea război mondial în timp ce își dezarma țara ajutând militar Ucraina.

Vreau să ajung la un acord și singura modalitate de a ajunge la asta nu este abandonul

Donald Trump

Întruchipând revenirea unei tendințe izolaționiste în politica americană, Trump a blocat votul asupra ajutorului militar acordat Ucrainei de către Congres în primăvara anului 2024 timp de câteva luni. S-a întors la putere înconjurat de o nouă generație de republicani Maga visceral ostili ajutorului american pentru Ucraina. Vicepreședintele acesteia, JD Vance, care a făcut campanie pentru Senat în Ohio, anunțând că nu-i pasă de ce se întâmplă cu Ucraina, a ridicat posibilitatea de a abandona Moscovei teritoriile ocupate de armata rusă, pe motiv că este imposibil de a le recâștiga. Dar acest presupus realism întâmpină o oarecare opoziție din partea aripii tradiționale a Partidului Republican, care vede soarta Ucrainei ca pe o problemă geopolitică majoră și al cărei abandon ar fi un regres considerabil pentru Statele Unite și o încurajare pentru ambițiile teritoriale ale Rusiei, dar și a Chinei.

Până acum, Trump a arătat puțină simpatie față de Ucraina și președintele acesteia, Volodymyr Zelensky, asociat în mintea sa cu adversarii săi democrați și aliații săi europeni din NATO, pe care îi acuză că au profitat de alianța americană fără a aduce o contribuție suficientă la propria apărare. Dar revenirea lui la putere îi cere acum să fie mai circumspect decât atunci când era în opoziție, când tot ce trebuia să facă era să se opună sistematic lui Biden și democraților. În decembrie anul trecut, întrebat de revista Time despre o posibilă abandonare a Ucrainei, Trump a răspuns: Vreau să ajung la un acord, iar singura modalitate de a ajunge la asta nu este abandonarea. Înțelegi ce înseamnă asta, nu?"

Alte stiri din Externe

Ultima oră