Operă de artă în valoare de 42.000 euro, distrusă de un un vizitator curios care a vrut să o atingă (foto)

20 Feb 2023
Operă de artă în valoare de 42.000 euro, distrusă de un un vizitator curios care a vrut să o atingă (foto)

O mică sculptură evaluată la 42.000 de dolari (35.000 de lire sterline) a renumitului artist Jeff Koons a fost spartă în seara de deschidere a unui târg de artă din Miami de o femeie care a dorit să o atingă. Incidentul a avut loc la galeria Bel-Air Fine Art în timpul deschiderii exclusiv VIP a târgului de artă contemporană Art Wynwood, joi, anunță The Guardian.

Sculptura albastră, care face parte din faimoasa serie „cainele în formă de balon” a lui Koons, a fost expusă pe un piedestal cu numele artistului american atunci când femeia – un colecționar de artă neidentificat – s-a spus că a lovit sculptura, care apoi a căzut pe podea și s-a sfărâmat în bucăți.

Colecționarul de artă Stephen Gamson a filmat consecințele, în timp ce oaspeții uimiți s-au adunat în jurul cioburilor, unii crezând că ar fi fost artă de performanță sau o cascadorie în scenă. „Când exponatul a căzut la pământ, a fost ca și cum un accident de mașină ar atrage o mulțime uriașă de oameni la locul faptei”, a spus Gamson pentru Miami Herald. Un spectator poate fi auzit în filmare spunând: „O, Doamne!” în timp ce altul spune: „Vedeți acum că este noua instalație de artă. Totul este artă, nu-i așa?"

Personalul galeriei i-a alungat curând pe spectatori, în timp ce personalul a măturat piesele. Benedicte Caluch, un consilier de artă la Bel-Air Fine Art, care a sponsorizat piesa, a declarat pentru Miami Herald că sculptura este acoperită de asigurare, astfel încât femeia nu va trebui să plătească factura pentru daune.

A fost doar un accident, a spus Caluch, în timp ce Gamson a speculat că femeia a atins sculptura din curiozitate, crezând poate că este un adevărat balon.

Distribuind sâmbătă o veche fotografie făcută cu Koons pe contul său de Instagram, Gamson a scris că accidentul a fost „unul dintre cele mai nebunești lucruri pe care le-am văzut vreodată”. „Oricum, am încercat să cumpăr sculptura spartă. Are o poveste foarte tare”, a adăugat el.

Koons, care nu a fost prezent la galerie, este un pictor și sculptor care se inspiră din obiectele de zi cu zi, inclusiv din animalele fîcute din baloane. Lucrările sale contestă noțiunile despre ce este arta plastică, chiar dacă au fost licitate pentru până la 91 de milioane de dolari.

Sculpturile sale de câini din baloane în culori vii variază în mărime, de la mai puțin 30 cm înălțime la mai mult de 300 cm înălțime, și vin în culori foarte puternice.

Nu a fost însă prima dată când una dintre exponatele sale a fost distrusă. În 2016, o mini-versiune magenta a unui câine din balon a căzut dintr-o vitrină în timpul expoziției Design Miami.

Koons a fost filozofic cu privire la accident, spunând mai târziu site-ului Page Six: „Este păcat când se întâmplă așa ceva, dar, știi, este doar un obiect de porțelan. Suntem foarte norocoși când sunt doar obiecte care se sparg, când există mici accidente de genul acesta, pentru că acestea pot fi înlocuite.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră