ONU votează pentru a cere Rusiei retragerea trupelor din Ucraina: 141 de voturi pentru, 7 împotrivă și 32 de abțineri

24 Feb 2023
ONU votează pentru a cere Rusiei retragerea trupelor din Ucraina: 141 de voturi pentru, 7 împotrivă și 32 de abțineri

Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție cu 141 de voturi pentru, 7 împotrivă și 32 de abțineri care subliniază „necesitatea realizării, cât mai curând posibil, a unei păci complete, juste și de durată, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”, scrie La Repubblica

Textul „reafirmă angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” și solicită „încetarea ostilităților și retragerea imediată, completă și necondiționată a forțelor militare ruse”. Șapte țări au votat împotriva rezoluției. Pe lângă Rusia, noi au venit din Siria, Belarus, Eritreea, Coreea de Nord, Nicaragua și, pentru prima dată, Mali.

Printre țările care s-au abținut, găsim India și China.

Rezoluția – fără caracter obligatoriu – a adunat 141 de voturi pentru, un volum comparabil cu octombrie 2022, când 143 de țări condamnaseră anexarea mai multor teritorii ucrainene de către Rusia, 5 votând atunci împotrivă.

Zelensky: „Rezoluția ONU este un semnal puternic de sprijin neobosit pentru Kiev”

„Această rezoluție este un semnal puternic al sprijinului global neobosit pentru Ucraina. O mărturie puternică a solidarității comunității internaționale cu poporul ucrainean în contextul aniversării agresiunii pe scară largă a Federației Ruse. O manifestare puternică de sprijin global pentru formula de pace” propusă de Kiev, a salutat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky votul de la Palatul de sticlă, spunând că este „recunoscător tuturor țărilor care au aprobat această „rezoluție crucială a Adunării Generale „Principiile Cartei Națiunilor Unite care subliniază pacea globală, justă și durabilă în Ucraina”. .

Alte stiri din Externe

Ultima oră