ONU solicită 5,6 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar pentru Ucraina în 2023

15 Feb 2023
ONU solicită 5,6 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar pentru Ucraina în 2023

ONU a cerut miercuri, 15 februarie, 5,6 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru a acoperi nevoile umanitare din acest an a 11,1 milioane de oameni din Ucraina și 4,2 milioane de refugiați și comunitățile gazdă a acestora din Europa, scrie Le Figaro.

După aproape un an, războiul continuă să provoace morți, distrugeri și strămutare în fiecare zi și la o scară uluitoare”, a declarat șeful operațiunilor umanitare ONU, Martin Griffiths, într-un comunicat. 

Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajunge la cele mai greu accesibile comunități, inclusiv cele apropiate de linia frontuluiSuferința poporului ucrainean este departe de a fi încheiată – ei continuă să aibă nevoie de sprijin internațional”, a adăugat el.

Nevoi estimate

În acest an, agențiile umanitare ale ONU vor avea nevoie de 3,9 miliarde de dolari pentru a ajuta 11,1 milioane de oameni din Ucraina și 1,7 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile de primire a 4,2 milioane de refugiați și comunitățile acestora în diferite țări din Europa de Est.

Cea mai mare parte a ajutorului pentru refugiați va merge în Polonia, principala țară gazdă a refugiaților din Europa de Est, și în Moldova, prin care mulți refugiați tranzitează înainte de a pleca în altă parte în Europa.

În ianuarie, aproximativ 4,9 milioane de ucraineni s-au înregistrat în cadrul schemei de protecție temporară a UE sau a unor scheme comparabile în alte țări europene, în urma invaziei ruse a Ucrainei din 24 februarie 2022, potrivit ONU. Aproximativ 86% dintre refugiați sunt femei și copii.

„Acțiune colectivă îndrăzneață”

Europa a dovedit că este capabilă să acționeze colectiv îndrăzneț pentru a ajuta refugiații”, a declarat șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, în declarație. Cu toate acestea, nu ar trebui să luăm de la sine acest răspuns sau ospitalitatea comunităților gazdă”, a insistat el, solicitând „sprijin internațional continuu (...) până când refugiații se pot întoarce acasă în siguranță și demnitate”.

În apelul său pentru fonduri, ONU subliniază că războiul din Ucraina „a afectat profund accesul la mijloacele de trai și a perturbat stabilitatea pieței, în special în regiunile de sud și de est, agravând și mai mult suferința umanitară”. Potrivit Națiunilor Unite, alimentele și alte bunuri esențiale sunt „încă disponibile pe scară largă” în majoritatea zonelor aflate sub controlul Kievului, dar „sunt greu de cumpărat pentru mulți oameni fără bani sau asistență”. Ele sunt, de asemenea, „mult mai greu de obținut în zonele aflate sub bombardament constant”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră