ONU: Președintele iranian Ebrahim Raïssi acuză Statele Unite că „aruncă gaz pe foc” în Ucraina „cu scopul de a slăbi țările europene”

20 Sep 2023
ONU: Președintele iranian Ebrahim Raïssi acuză Statele Unite că „aruncă gaz pe foc” în Ucraina „cu scopul de a slăbi țările europene”

Președintele iranian Ebrahim Raïssi a acuzat marți Statele Unite, în fața Adunării Generale a ONU, că „aruncă gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, scrie Le Monde.

Teheranul este un aliat al Rusiei care a atacat Ucraina în februarie 2022.

Aprinderea „tensiunii și adăugarea de combustibil la focul violenței din Ucraina este opera Statelor Unite ale Americii cu scopul de a slăbi țările europene și acesta este, din păcate, un program pe termen lung”, a denunțat domnul Raïssi de la New York într- un discurs virulent împotriva Washingtonului și Occidentului.

Președintele iranian a cerut din nou Statelor Unite să ridice sancțiunile împotriva Teheranului, întărite după eșecul acordului internațional din 2015 privind programul nuclear al Republicii Islamice. „Aceste sancțiuni nu au produs rezultatele dorite. Este timpul ca Statele Unite să pună capăt acestei căi și să aleagă partea dreaptă”, a spus el.

Președintele Raïssi consideră că poziția Iranului este „neechivocă”. El a afirmat marți în fața Adunării Generale a ONU că țara sa „nu sprijină niciun război nicăieri, nici în Europa și nici în altă parte” . Acuzat că a furnizat drone aliatului său rus în războiul din Ucraina, președintele iranian a mai afirmat „că sprijină orice inițiativă în vederea încetării ostilităților și războiului și orice măsură politică”  în acest scop.

Când Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluții de condamnare a invaziei ruse a Ucrainei din 2022, Iranul fie s-a abținut, fie nu a luat parte la vot.

Alte stiri din Externe

Ultima oră