ONU face apel la Rusia ă respingă înăsprirea legii LGBTQ

28 Oct 2022
ONU face apel la Rusia ă respingă înăsprirea legii LGBTQ

Legea mai dură a Rusiei privind „propaganda LGBTeste „profund” îngrijorătoare și încalcă standardele internaționale privind drepturile omului, a declarat vineri noul Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, scrie Le Figaro.

Deputații ruși au votat în primă lectură joi, 27 octombrie, înăsprirea controversatei legi care reprimă „propaganda LGBT, un nou semn al întăririi liniei conservatoare în țară.

Înaltul Comisar Volker Türk, care și-a început mandatul pe 17 octombrie, „este profund îngrijorat de această ultimă evoluție, care încalcă (...) normele și standardele internaționale privind drepturile omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Ravina Shamdasani, în cadrul unui briefing de presă regulat la Geneva.

Legea discriminatorie

Legea din 2013 care pedepsește „propaganda LGBT” în rândul minorilor este întărită de interzicerea „negarii valorilor familiale” și „promovarea orientărilor sexuale netradiționale” și în rândul adulților. Aceste interdicții privesc „media, internetul, literatura și cinematografia” sau chiar publicitatea. Textul interzice, de asemenea,  informațiile susceptibile de a induce dorința de a schimba sexul” copiilor.

Doamna Shamdasani a subliniat că legea din 2013 a fost deja considerată de experții în drepturile omului ca fiind „discriminatorie”, „încălcând dreptul fundamental la libertatea de exprimare și conducând la o creștere a discursurilor instigatoare la ură, a crimelor motivate de ură și a abuzurilor, inclusiv împotriva copiilor”.

Abrogarea legii existente

Înăsprirea legii adoptată în primă lectură săptămâna aceasta de deputați „agravează această situație prin lărgirea sferei de aplicare a legii la interzicerea generală a tuturor comunicărilor pe această temă, inclusiv către adulți”, a- a indicat ea.

Mai sunt programate două lecturi, înainte ca camera superioară a parlamentului, Consiliul Federației, să o studieze și să poată fi depusă spre semnare președintelui Vladimir Putin. Înaltul Comisar face apel la parlamentari (...) să respingă această propunere, să abroge legea existentă și să ia măsuri urgente pentru a interzice și combate în mod activ discriminarea și violența bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen”, a spus purtătorul de cuvânt al său.

Domnul Türk „observă, de asemenea, că excluderea, stigmatizarea și discriminarea oricărui grup în cadrul unei societăți este corozivă, constituie o cauză fundamentală a violenței și are un impact negativ asupra societății în ansamblu”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră