Organizația Națiunilor Unite a declarat că forțele armate din Ucraina poartă o mare parte din vina pentru un atac care a avut loc la un azil de bătrâni din Lugansk, unde zeci de pacienți în vârstă și cu dizabilități au fost prinși în interior fără apă sau electricitate, la două săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia, scie News24 citând Associated Press
La două săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei, rebelii susținuți de Kremlin au atacat un azil de bătrâni din regiunea de est Lugansk. Zeci de pacienți în vârstă și cu dizabilități, mulți dintre ei imobilizați la pat, au rămas blocați în interior fără apă curentă sau electricitate.
Atacul din 11 martie a declanșat un incendiu care s-a extins în întreaga unitate, sufocându-i pe cei care nu se puteau mișca. Un număr mic de pacienți și personal au evadat și au fugit într-o pădure din apropiere, primind în cele din urmă ajutor după ce au mers 5 kilometri (3 mile).
Într-un război plin de atrocități, atacul asupra căminului de bătrâni din apropierea satului Stara Krasnyanka s-a remarcat prin cruzime. Și autoritățile ucrainene au dat vina pe forțele ruse, acuzându-le că au ucis peste 50 de civili vulnerabili într-un atac brutal, neprovocat.
Dar un nou raport al Națiunilor Unite a dezvăluit că forțele armate ale Ucrainei poartă o parte semnificativă, și posibil egală, din vina pentru ceea ce s-a întâmplat în Stara Krasnyanka, care se află la aproximativ 580 de kilometri (360 de mile) nord, sud-est de Kiev. Cu câteva zile înainte de atac, soldații ucraineni au ocupat poziții în interiorul căminului de bătrâni, făcând din clădire o țintă.
Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit atacului, dar numărul exact al celor uciși rămâne necunoscut, potrivit ONU.
Raportul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului nu concluzionează că soldații ucraineni sau luptătorii separatiști susținuți de Moscova au comis o crimă de război. Dar el a spus că bătălia de la casa de bătrâni Stara Krasnyanka este emblematică pentru preocupările biroului pentru drepturile omului cu privire la potențiala utilizare a „scuturilor umane” pentru a preveni operațiunile militare în anumite zone.
Urmările atacului asupra casei lui Stara Krasnyanka oferă, de asemenea, o fereastră asupra modului în care Rusia și Ucraina se mișcă rapid pentru a stabili narațiunea despre modul în care se desfășoară evenimentele pe teren - chiar și atunci când acele evenimente pot fi încă învăluite în ceața războiului. Pentru Ucraina, menținerea atenției publicului ajută la asigurarea fluxului continuu de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar occidental.
Adesea, bombardamentele rusești nediscriminatorii asupra clădirilor de apartamente, spitalelor, școlilor și teatrelor au fost cauza principală a miilor de victime civile din război. Ucraina și aliații săi, inclusiv Statele Unite, au pedepsit Moscova pentru morți și răniți și au cerut ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.
Dar Ucraina trebuie să respecte și regulile internaționale ale câmpului de luptă. David Crane, fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA și veteran al numeroaselor investigații internaționale privind crimele de război, a declarat că forțele ucrainene ar fi putut încălca legile privind conflictele armate, nereușind să evacueze rezidenții și personalul casei de bătrâni.
„Regula de bază este că civilii nu pot fi vizați în mod intenționat. Punct. Sun niciun motiv”, a spus Crane. „Ucrainenii i-au pus pe acești oameni într-o situație care era oun pericol de moarte. Și nu poți face asta.
Associated Press și seria PBS „Frontline”, bazându-se pe o varietate de surse, au documentat în mod independent sute de atacuri în Ucraina, care probabil echivalează cu crime de război. Marea majoritate pare să fi fost comisă de Rusia. Dar o mână dintre ele, inclusiv distrugerea căminului de bătrâni Stara Krasnyanka, indică faptul că luptătorii ucraineni sunt de vină.
Primele rapoarte din presă despre azilul de bătrâni Stara Krasnyanka reflectau în mare măsură declarațiile făcute de oficialii ucraineni la mai bine de o săptămână după încheierea luptei.
Serhiy Haidai, guvernatorul orașului Luhansk, a declarat într-o postare din 20 martie pe contul său Telegram că 56 de persoane au fost ucise „cinic și deliberat” de „ocupanții ruși” care „au tras dintr-un tanc”. Procuratura Generală a Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat într-un comunicat difuzat în aceeași zi că 56 de persoane în vârstă au murit din cauza „acțiunilor perfide” ale forțelor ruse și ale aliaților acestora. Nicio declarație nu menționa dacă soldații ucraineni au intrat în casă înainte de începerea luptei.
Administrația regională Lugansk, condusă de Haidai, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Procuratura generală a Ucrainei a declarat vineri AP că divizia sa de la Lugansk continuă să investigheze „bombardamentul nediscriminatoriu și transferul forțat de persoane” din azilul de bătrâni. Aproximativ 50 de pacienți au fost uciși în atac, a spus biroul, mai puțini decât a spus în martie. Procuratura generală nu a răspuns direct la raportul ONU, dar a spus că investighează și dacă trupele ucrainene au fost prezente în casă.
Separatiștii susținuți de Moscova luptă cu forțele ucrainene de opt ani în inima industrială de est, predominant vorbitoare de rusă, Donbass, care include regiunile Lugansk și Donețk. Ei au declarat două republici „poporului” independente, care au fost recunoscute de Rusia chiar înainte de începerea războiului.
Viktoria Serdyukova, comisarul pentru drepturile omului al guvernului separatist Lugansk, a declarat într-o declarație din 23 martie că trupele ucrainene sunt responsabile pentru victimele azilului de bătrâni. Locuitorii au fost luați ostatici de „militanți” ucraineni și mulți au fost „arse de vii” într-un incendiu declanșat de ucraineni în timp ce aceștia se retrăgeau, a spus ea.
Raportul ONU a examinat încălcările dreptului internațional al drepturilor omului care au avut loc în Ucraina de la invazia rusă din 24 februarie. Atacul Starei Krasnyanka are doar două paragrafe în raportul de 38 de pagini. Deși scurtă, această scurtă secțiune este cea mai detaliată și independentă examinare a incidentului care a fost făcută publică.
Secția Stara Krasnyanka se bazează pe relatările martorilor oculari de la personalul care a supraviețuit atacului și pe informațiile furnizate de rudele rezidenților, potrivit unui oficial ONU care nu era autorizat să vorbească în public și a vorbit sub acoperire despre anonimat. Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului lucrează în continuare pentru a documenta în totalitate cazul, a spus oficialul. Printre întrebările rămase se numără câți oameni au fost uciși și cine au fost.
La începutul lunii martie, conform raportului ONU, „când ostilitățile active s-au apropiat de casa de bătrâni”, conducerea acesteia a cerut în mod repetat autorităților locale să evacueze rezidenții. Dar o evacuare nu a fost posibilă, deoarece forțele ucrainene au minat zona înconjurătoare și au blocat drumurile, se arată în raport. Casa este construită pe un deal și este aproape de o autostradă cheie, ceea ce face ca locația să fie importantă din punct de vedere strategic.
Pe 7 martie, soldații ucraineni au intrat în azilul de bătrâni, conform ONU. Două zile mai târziu, s-au „angajat într-o luptă” cu separatiștii susținuți de Moscova, „deși rămâne dificil de știut care parte a deschis focul prima”, se arată în raport. . Niciun membru al personalului sau rezident nu a fost rănit în timpul acestui prim schimb.
Pe 11 martie, 71 de rezidenți și 15 angajați au rămas în casă fără acces la apă sau electricitate. În acea dimineață, forțele separatiste de la Lugansk, pe care ONU le-a numit „grupuri armate afiliate Rusiei”, au atacat cu arme grele, potrivit raportului.
„Un incendiu a izbucnit și s-a răspândit prin azilul de bătrâni, în timp ce luptele continuau”, spune ONU. Un număr necunoscut de pacienți și personal au fugit din casă și s-au repezit într-o pădure din apropiere și au fost în cele din urmă luați de luptători separatiști, care i-au ajutat. conform ONU
Un corespondent al canalului public de știri Russia-1 a obținut acces la casa devastată de război după bătălie și a postat un videoclip pe contul său Telegram în aprilie, care îi acuza pe soldații ucraineni că folosesc „bătrâni neajutorati” ca scuturi umane.
Corespondentul, Nikolai Dolgachev, a fost însoțit în clădire de un bărbat identificat în videoclip ca un soldat separatist din Lugansk, care folosește indicativul „Lupul”. Pagubele mari aduse clădirii, atât în interior, cât și în exterior, pot fi văzute în videoclip. Un cadavru stă întins pe pământ. AP a verificat că locația din videoclipul postat de Dolgachev este azilul de bătrâni, comparând-o cu alte videoclipuri și fotografii ale clădirii.
Dolgachev a spus că trupele ucrainene au instalat un „cuib de mitralieră” și o armă antitanc în casă. În videoclip, el se oprește în mijlocul molozului din interiorul clădirii pentru a pune mâna pe arma antitanc, pe care a numit-o în mod incorect Tor. Tor este o rachetă sol-aer de fabricație rusă.
Ian Williams, un expert militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a revizuit videoclipul și a spus că arma este un RK-3 Corsar, o rachetă antitanc ghidată portabilă, fabricată în Ucraina.
În timp ce părțile opuse se învinuiesc reciproc pentru tragedia Stara Krasnyanka, trista realitate este că o mare parte din războiul Ucrainei este purtat în zone populate, crescând riscul de victime civile. Aceste morți și răni devin aproape inevitabile atunci când civilii sunt prinși în linia de foc.
„Rușii sunt băieții răi (în acest conflict). Este destul de clar”, a spus Crane. „Dar toată lumea este responsabilă în fața legii și a legilor conflictelor armate”.