ONU a adoptat o rezoluție care spune ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei

14 Noi 2022
ONU a adoptat o rezoluție care spune ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție neobligatorie în favoarea unui mecanism de reparații din partea Rusiei pentru distrugerea umană și materială cauzată de invazia sa în Ucraina, scrie Le Monde.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluții, adoptată de Ucraina, Canada, Țările de Jos sau chiar Guatemala, și a votat cu 94 de voturi, mai puțin decât cele 143 pentru a condamna „ilegalitatea anexărilor” Rusiei la 12 octombrie.

Au votat împotrivă paisprezece țări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia, în timp ce șaptezeci și trei de țări s-au abținut, în principal de pe continentul african, dar și Brazilia, Israel sau India.

Această rezoluție cere ca Rusia să fie „responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite în Ucraina și ca „să-și asume consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internațional, în special prin repararea daunelor" materiale şi umane.

De asemenea, stabilește „necesitatea” de a crea, „în cooperare cu Ucraina, un mecanism de compensare” și „un registru internațional al daunelor pentru a enumera (…) probe și informații referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, moralei și statului ucrainean.

Ambasadorul Rusiei la ONU Nebenzia, a spus însa că rezoluția este nulă și complet ilizibilă din punct de vedere juridic.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră