OMS: Un sfert dintre ucraineni au risc de afecțiuni grave de sănătate mintală

10 Feb 2023
OMS: Un sfert dintre ucraineni au risc de afecțiuni grave de sănătate mintală

La un an de la invazia rusă, un sfert dintre ucraineni riscă să dezvolte probleme psihologice și de sănătate mintală, scrie Reuters

Un sfert din populația Ucrainei este expusă riscului de a dezvolta o afecțiune mintală gravă, în timp ce țara se confruntă cu invazia rusă de un an, a declarat joi un înalt oficial din domeniul sănătății.

Michel Kazatchkin, membru al Comisiei pentru Politica Medicamentelor din Europa de Est și Centrală și Asia Centrală, a declarat că războiul din Ucraina nu numai că a dus la o lipsă de materiale medicale și de personal, ci a cauzat și o amenințare majoră pentru sănătatea mintală.

Organizația Mondială a Sănătății „estima că în acest moment, una din patru persoane din Ucraina este expusă riscului de afecțiuni mintale severe”, a spus Kazatchkine, care servește și ca consilier special al Biroului Regional pentru Europa al OMS.

Descriind o vizită recentă în orașul ucrainean Dnipro, Kazatchkin a spus că a văzut zeci de militari internați cu „anxietate acută și tragică, depresie și afecțiuni psihiatrice”.

„Sănătatea mintală devine o problemă predominantă de sănătate publică în Ucraina”, a spus el reporterilor la Geneva. „Războiul și consecințele sale au dus la o utilizare sporită a substanțelor psihoactive licite și ilicite”.

Kazatchkin a spus că criza de sănătate din Ucraina este de așteptat să se răspândească în alte părți ale Europei de Est și Asiei Centrale, parțial ca urmare a recesiunii economice din Rusia, a cărei economie este strâns legată de cea a multor alte foste republici sovietice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră