Cu peste 800.000 de locuințe în Ucraina distruse de la începutul războiului și cu mii de oameni fără acces la combustibil sau electricitate, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat vineri că „iarna brutală” viitoare ar putea amplifica criza umanitară din țară, scrie New York Times.
După o săptămână în care Rusia a lansat o ploaie de rachete asupra țintelor civile pe tot teritoriul Ucrainei ucigând peste 30 de persoane și rănind alte zeci, OMS a spus că războiul a avut un impact grav asupra infrastructurii de sănătate a țării. Organizația a declarat că a confirmat atacuri asupra a 620 de unități de sănătate de când Rusia a invadat în februarie.
Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a spus într-o declarație că apariția iernii, creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și proliferarea atacurilor asupra infrastructurii civile au reprezentat toate o provocare în țară.
„Distrugerea caselor și lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii deteriorate ar putea deveni o problemă de viață sau de moarte dacă oamenii nu își pot încălzi casele”, a spus el. El a adăugat că iarna s-ar putea dovedi deosebit de periculoasă pentru persoanele vulnerabile, inclusiv pentru persoanele în vârstă și pacienții cu afecțiuni cronice.
„Prea mulți oameni în Ucraina trăiesc precar, se mută dintr-o locație în alta, trăiesc în structuri nestandardizate sau fără acces la încălzire”, a spus el. „Acest lucru poate duce la degerături, hipotermie, pneumonie, accident vascular cerebral și atac de cord.”
În același timp, a spus el, serviciile de asistență medicală sunt tensionate de recenta escaladare a luptei și de strămutarea internă a milioane de ucraineni, precum și de un exod al refugiaților către țările vecine.
Deși Ucraina a recuperat recent zeci de orașe din nord-estul Ucrainei și nu numai, OMS a spus că recucerirea teritoriului a subliniat, de asemenea, nevoia de a răspunde nevoilor de sănătate ale rezidenților locali care suferă consecințele fizice și mentale ale ocupației ruse.
Organizația a spus că aproximativ 10 milioane de oameni din Ucraina sunt potențial expuși riscului de tulburări mintale, cum ar fi stresul acut, anxietatea, depresia, consumul de substanțe și tulburarea de stres post-traumatic. Această estimare, a spus, a fost făcută înainte de escaladarea ostilităților din această săptămână.
Domnul Kluge a avertizat, de asemenea, că, odată cu creșterea bruscă recentă a cazurilor de Covid-19 în țară, OMS se pregătește pentru o creștere a bolilor respiratorii în această toamnă și iarnă, deoarece gripa sezonieră a circulat în același timp cu coronavirusul.