Olanda: Pentru un sfert dintre tineri, Holocaustul este exagerat, potrivit unui studiu

26 Ian 2023
Olanda: Pentru un sfert dintre tineri, Holocaustul este exagerat, potrivit unui studiu

Aproximativ 23% dintre respondenții născuți între începutul anilor 1980 și în jurul anului 2010 fie neagă exterminarea a peste șase milioane de evrei de către naziști înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fie consideră că cifrele au fost exagerate, scrie Le Figaro.

Guvernul olandez și-a exprimat miercuri (25 ianuarie) uimirea după publicarea unui studiu care a constatat că aproape un sfert dintre adulții sub 40 de ani din Țările de Jos cred că Holocaustul este un mit sau a fost exagerat.

O opinie împărtășită de 12% dintre cei 2.000 de participanți olandezi, de toate vârstele, în studiul realizat de Claims Conference, o organizație mondială care reprezintă evreii victime ale nazismului.

„Lipsa îngrijorătoare de cunoaștere a faptelor”

Mi se pare șocant”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, citat de agenția olandeză de presă ANP. „ Putem dezbate totul, dar este important să fim cu toții de acord asupra faptelor ”, a adăugat el.

Aproximativ 23% dintre respondenții generațiilor Y și Z (născuți între începutul anilor 1980 și în jurul anului 2010) fie neagă exterminarea a peste șase milioane de evrei de către naziști înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fie consideră că cifrele au fost exagerate. Rezultatele „ au dezvăluit o lipsă tulburătoare de cunoaștere a faptelor istorice cheie despre Holocaust și legătura Olandei cu istoria Holocaustului”, a spus într-o declarație Conferința de revendicări, care și-a efectuat studiul în decembrie.

O proporție mai mare decât în ​​altă parte

Cifrele generale pentru negare și denaturare sunt, de asemenea, mai mari în comparație cu alte țări pe care le-am studiat”, a spus președintele organizației, Greg Schneider, citat în declarație. Celelalte țări vizate au fost Marea Britanie și Canada, unde 9% dintre toți participanții cred că Holocaustul este fals sau exagerat, și Austria și Franța, unde 10% împărtășesc acest punct de vedere.

„ Este uluitor și extrem de îngrijorător faptul că aproape un sfert dintre tinerii olandezi pun la îndoială aceste fapte ”, a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra pe Twitter. Ministrul Educației, Dennis Wiersma, a spus că sunt necesare eforturi suplimentare în școli pentru a transmite faptele despre Holocaust. Un memorial al Holocaustului a fost dezvelit la Amsterdam în 2021, purtând numele a peste 102.000 de evrei olandezi uciși în timpul războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră