Oficialii americani au o perspectivă din ce în ce mai „pesimistă” în ceea ce privește contraofensiva ucraineană: "este cel mai dificil moment al războiului", scrie CNN

08 Aug 2023
Oficialii americani au o perspectivă din ce în ce mai „pesimistă” în ceea ce privește contraofensiva ucraineană: "este cel mai dificil moment al războiului", scrie CNN

Aliații occidentali primesc actualizări din ce în ce mai „pesimiste” cu privire la contraofensiva Ucrainei: „Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, scrie CNN.

La câteva săptămâni după foarte anticipata contraofensivă a Ucrainei, oficialii occidentali descriu evaluări din ce în ce mai „pesimiste” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a relua un teritoriu semnificativ, au declarat patru înalți oficiali americani și occidentali  pentru CNN.

„Încă vor vedea, în următoarele două săptămâni, dacă există șanse de a face unele progrese. Dar ca ei să facă cu adevărat progrese care ar schimba echilibrul acestui conflict, cred că este extrem, foarte puțin probabil”, a declarat un diplomat occidental înalt pentru CNN.

„Sedințele noastre sunt serioase. Ne reamintesc de provocările cu care se confruntă”, a declarat reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois care sa întors recent de la întâlnirile din Europa cu comandanții americani care antrenează forțele blindate ucrainene. „Acesta este cel mai dificil moment al războiului.”

Principala provocare pentru forțele ucrainene este dificultatea continuă de a străbate liniile defensive multistratificate ale Rusiei în părțile de est și de sud ale țării, care sunt marcate de zeci de mii de mine și rețele vaste de tranșee. Forțele ucrainene au suferit pierderi uluitoare acolo, ceea ce a determinat comandanții ucraineni să rețină unele unități pentru a se regrupa și a reduce victimele.

„Rușii au o serie de linii defensive și ei [forțele ucrainene] nu au trecut cu adevărat prin prima linie”, a spus un diplomat occidental înalt. 

„Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reușit să facă mai multe cuceriri în ultimele șapte, opt săptămâni, care este probabilitatea ca brusc, cu forțe mai epuizate, să le facă? Pentru că condițiile sunt atât de grele.”

Un înalt oficial american a declarat că SUA recunosc dificultățile cu care se confruntă forțele ucrainene, deși își păstrează speranța pentru un progres.

„Toți recunoaștem că acest lucru merge mai greu și mai lent decât și-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii – dar încă credem că există timp și spațiu pentru ca ei să poată face progrese”, a spus acest oficial.

Mai mulți oficiali au spus că apropierea toamnei, când vremea și condițiile de luptă se așteaptă să se înrăutățească, oferă forțelor ucrainene o fereastră limitată pentru a avansa.

În plus, oficialii occidentali spun că progresul lent a scos la iveală dificultatea transformării forțelor ucrainene în unități de luptă mecanizate combinate, uneori cu doar opt săptămâni de antrenament pe tancuri furnizate de vest și alte sisteme de arme noi. Lipsa de progres pe teren este unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit mai des în interiorul teritoriului rus „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a spus un înalt oficial militar american.

Șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnyi, i-a declarat președintelui american al șefilor de stat major, generalul Mark Milley, că forțele ucrainene creează pas cu pas condițiile pentru a avansa. Zalujnyi a adăugat că i-a spus lui Milley că apărarea Ucrainei este fermă.

„Soldații noștri fac tot posibilul. Inamicul desfășoară acțiuni active de asalt în mai multe direcții, dar nu reușește”, i-a spus Zalujnyi lui Milley, potrivit unui comunicat emis de guvernul ucrainean.

Vorbind despre situația din sud, unde forțele ucrainene s-au chinuit să câștige teren, Zaluzhnyi a spus: „Luptele grele continuă, trupele ucrainene pas cu pas continuă să creeze condiții pentru înaintare. Inițiativa este de partea noastră.”

Aceste ultime aprecieri reprezintă o schimbare marcată față de optimismul de la începutul contraofensivei. Acești oficiali spun că acele așteptări au fost „nerealiste” și acum contribuie la presiunea asupra Ucrainei din partea unora din Occident pentru a începe negocierile de pace, inclusiv luarea în considerare a posibilității concesiunilor teritoriale.

„Putin așteaptă asta. El poate sacrifica oameni și poate câștiga timp”, a spus Quigley.

Unii oficiali se tem că decalajul tot mai mare dintre așteptări și rezultate va declanșa un „joc de vina” între oficialii ucraineni și susținătorii lor occidentali, care ar putea crea diviziuni în cadrul alianței care a rămas în mare parte intactă la aproape doi ani de război.

„Problema, desigur, aici este perspectiva aruncării vinei prin care ucrainenii ar da vina pe noi”, a spus un diplomat occidental înalt.

Luna trecută, la Forumul de Securitate din Aspen, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a subliniat sosirea lentă a sistemelor de arme mai avansate din Occident drept motiv pentru progresul lent al forțelor ucrainene de până acum.

„Am plănuit să începem [contraofensiva] în primăvară, dar nu am făcut-o”, a spus Zelensky. „Pentru că, sincer, nu avem suficiente muniții și armamente și nu avem suficiente brigăzi pregătite corespunzător. Adică instruiți corespunzător pentru folosirea acestor arme.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră