Daniel Günther, ministrul-președinte al landului Schleswig-Holstein din partea CDU, a cerut demararea unui proces de interzicere a partidului de extremă dreapta AfD, după ce serviciul german de informații interne, Verfassungsschutz, a clasificat partidul drept „extremist de dreapta confirmat”. Günther consideră că AfD reprezintă o amenințare gravă la adresa ordinii democratice și a păcii sociale din Germania. Această poziție este susținută și de alți politicieni, inclusiv de liderul Partidului Stângii, Jan van Aken, în timp ce lideri din landurile Saxonia și Saxonia-Anhalt susțin o abordare mai precaută, scrie Der Spiegel
Serviciul german de informații interne este sigur: AfD este o formațiune de extremă dreapta. Daniel Günther și fostul responsabil pentru chestiunile estice, Marco Wanderwitz, se pronunță acum pentru interzicerea partidului. Voci contrare vin din Saxonia și Saxonia-Anhalt.
Daniel Günther, cancelarul CDU al landului Schleswig-Holstein, solicită deschiderea unui proces de interzicere a AfD, formațiune de extremă dreapta. El a reacționat astfel la o reevaluare a Serviciului de Informații care consideră acum că AfD este "confirmat ca fiind de extremă dreaptă" pe plan național.
„Clasificarea partidului național nu este o surpriză, dar aduce claritate: guvernul trebuie acum să demareze rapid procedura de interzicere pentru a proteja democrația noastră”, a declarat Günther pentru SPIEGEL.
„Este o amenințare pentru ordinea noastră democratică liberă și pune în pericol pacea noastră socială. Clasificarea AfD la nivel național ca partid confirmat de extremă dreapta va sperăm că le va arăta și alegătorilor cât de periculos este acest partid”, a continuat Günther.
Stânga dorește să facă „totul” pentru interzicerea AfD
Și liderul partidului de stânga, Jan van Aken, a susținut interzicerea. El a declarat pentru SPIEGEL: „Acum trebuie să fie clar și pentru Jens Spahn și Julia Klöckner că AfD nu este un partid normal, căruia să i se acorde fără rezerve posturi în parlament. Trebuie să accelerăm procedura de interzicere cât mai repede posibil și astfel să protejăm democrația de dușmanii săi declarați”. Conform liderului grupului parlamentar, Heidi Reichinnek, partidul de stânga va face „tot ce este posibil” în Bundestag pentru a demara procedura de interzicere.
Totuși, van Aken consideră că o interzicere singură nu este suficientă. „AfD trebuie să fie privată de terenul său politic. Politica de tăiere a cheltuielilor din ultimii ani și divizarea socială tot mai accentuată au alimentat virajul spre dreapta”, a adăugat van Aken.
Un punct de vedere mai rezervat a fost exprimat de Michael Kretschmer (CDU), cancelarul Saxoniei: „Dușmanii democrației noastre nu sunt combateți doar de stat. Apărarea democrației începe în mijlocul societății noastre.”, a spus el.
Omologul său din Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff (CDU), a avut o opinie similară. AfD reprezintă o amenințare pentru democrație. „O delimitare de AfD, așa cum am cerut-o de ani de zile, este mai importantă ca niciodată”, a spus Haseloff. Cu toate acestea, el a adăugat că „trebuie să discutăm pe fond cu ei și să le luăm vântul din pânze printr-o politică bună pentru oamenii din Germania”.
Wanderwitz: „Acum trebuie să inițiem interzicerea”
Fostul responsabil guvernamental pentru chestiunile estice, Marco Wanderwitz, a cerut și el interzicerea. „Ce era evident a fost acum confirmat oficial de autorități”, a declarat Wanderwitz (CDU) pentru „Neue Osnabrücker Zeitung” (NOZ).
„Acum, toți cei trei solicitanți autorizați de la Curtea Constituțională Federală – guvernul federal, Bundesrat și Bundestag – trebuie să inițieze rapid procedura de interzicere”, a continuat Wanderwitz.
Nancy Faeser (SPD), ministrul de interne interimar, a avertizat însă asupra prudenței. „Din motive întemeiate, există obstacole constituționale foarte mari. O procedură de interzicere nu trebuie exclusă, dar trebuie tratată cu mare prudență”, a spus ea. „În orice caz, nu există niciun automatism”.