Alianța Atlantică va avea 32 de membri, inclusiv toate țările nordice, din Islanda până în Finlanda. Rămâne de știut prețul de plătit la Istanbul, care a dat în sfârșit undă verde, scrie Le Figaro
Aderarea Suediei la NATO este doar o chestiune de timp și de formalitate legală. După acordul încheiat luni seară cu Turcia, blocajul politic reprezentat de Recep Tayyip Erdogan s-a încheiat. Ungaria, care nu ratificase nici ea aderarea Suediei pentru a-și exercita un echilibru de putere cu țările europene, nu ar trebui să mai opună rezistență. Odată ce aceste ultime două parlamente au ratificat procesul, Alianța Atlantică va avea 32 de membri, inclusiv toate țările nordice, de la Islanda la Finlanda. „Avem multe de adus” Alianței, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la sosirea sa la summitul Alianței Atlantice de marți de la Vilnius, Lituania.. Cu toate acestea, el a fost invitat să participe la reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord.
Suedia era deja aproape membră. A participat de mult timp la exerciții aliate. Cooperarea sa militară cu Finlanda și Norvegia este foarte avansată, cu dezvoltarea de planuri comune de apărare. „Puține țări sunt la fel de preocupate” ca Norvegia de aderarea Suediei, a salutat premierul Jonas Gahr Store, subliniind consecințele acestei extinderi pentru securitatea și apărarea țărilor nordice. „Dar NATO nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, a spus el. Alianța este într-adevăr strict defensivă. Pentru președintele rus Vladimir Putin, care spera să provoace Occidentul cu războiul său din Ucraina, este totuși un regres strategic. Marea Baltică devine un lac NATO și izolează porturile rusești Sankt-Petersburg și Kaliningrad.
Devenind membru, Stockholm va avea acces la discuții militare între aliați. Cu aproximativ 14.000 de soldați, armata suedeză este limitată dar locația geografică o face esențială în apărarea nordului Europei. Insula Gotland, în special, în centrul Mării Baltice, va fi mai bine integrată în planurile de apărare. Securizarea Nordului Îndepărtat este, de asemenea, o problemă pentru Alianță. „Atât Finlanda, cât și Suedia au experiență în a face față provocărilor pe care Rusia le prezintă în mai multe domenii. Aceștia aduc experiență esențială în combaterea amenințărilor hibride și combaterea în Arctica printr-o abordare a securității la nivelul întregii societăți, scrie cercetătoarea și specialista în probleme de apărare Minna Alander, într-un articol publicat de The Rubicon. Pentru Alianță, este și o ușurare și sfârșitul unei dureri de cap. Fiind exclusă, Suedia nu a beneficiat de protecția garantată de articolul 5 din tratat. Această zonă gri diplomatică ar fi putut fi exploatată de Rusia.
Prețul plătit de aliați pentru a obține acordul lui Recep Tayyip Erdogan nu a fost încă dezvaluit. Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a angajat să-și antreneze țara în lupta împotriva terorismului. Grupurile kurde sunt constant în vizorul Turciei. Președintele turc pusese în balanță și chestiunea aderării la Uniunea Europeană. Subiectul este retoric. Întrebarea a fost îngropată de mult. Ceea ce este în joc în acord sunt viitoarele livrări de arme. Ankara ar dori să obțină în special F16 americane. Livrarea a fost suspendată în 2021, când Turcia a optat pentru sistemul de apărare rusesc S300. Washingtonul nu dorea ca dispozitivele sale să fie studiate, într-un fel sau altul, de Moscova. Dar luni, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că președintele Joe Biden este acum gata „să avanseze” în problema F16. Congresul, care deține cheia, a fost, de asemenea, de acord să-și îmbunătățească pozițiile.a intervenit în operațiunile turcești „împotriva vecinilor săi”, ar putea începe discuțiile.