Obama chemat în ajutor înainte de alegeri

30 Oct 2022
Obama chemat în ajutor înainte de alegeri

Fostul președinte al Statelor Unite face o revenire remarcabilă pe scena politică, pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare Midterms, scrie Le Figaro.

Pe măsură ce alegerile legislative cruciale de jumătate de mandat se apropie în Statele Unite, un președinte democrat face campanie viguroasă... cu excepția faptului că acesta nu este Joe Biden. Până pe 8 noiembrie, data acestor alegeri cu mize substanțiale, îl vom vedea pe Barack Obama peste tot, pe teren și în clipuri de campanie, mai mult decât pe actualul chiriaș al Casei Albe.

Vineri, însă, cei doi au vorbit în același timp, în două colțuri ale Statelor Unite: Joe Biden în Pennsylvania, Barack Obama în Georgia, două state decisive pentru campania Partidului Democrat.

Și ambii au avut, practic, același discurs: este vorba de salvarea democrației americane prin blocarea republicanilor, partidul lui Donald Trump.

Însă fostul președinte democrat, cu simțul său de discurs și cu arta lui a atrage publicul, a devenit vedeta campanieie electorale în locul celui care i-a fost vicepreședinte și care nu a avut niciodată uşurinţa lui oratorică. Dacă republicanii vor câștiga, este imposibil de spus ce s-ar putea întâmpla”, a spus Barack Obama despre conservatori, savurând vizibil entuziasmul publicului său din Atlanta. Vreau să te dai jos de pe canapea și să mergi la vot! Pune telefonul jos, lasă TikTok în pace, mergeți la vot! ".

Continuând sâmbătă în Michigan, la Detroit, fostul președinte a putut demonstra această simt al dialogului. Domnule, exact asta încerc să spun. Avem un cadru aici în democrația noastră. Acum vorbesc eu, vei avea ocazia să vorbești mai târziu. Nu ai face asta la locul tău de muncă”, a spus el, provocat de un protestatar.

Fostul președinte - din 2009 până în 2017 - se îndepărtase de arena politică, dedicându-se altor activități: producție de documentare, publicații, filantropie... Dar a făcut o revenire foarte notabilă acum înlănțuind mitinguri: după Georgia, Michigan și Wisconsin sâmbătă, va fi în Nevada marți, apoi în Pennsylvania.

Camera Reprezentanților va fi în curând republicană?

Sondajele prevăd pentru moment că Partidul Democrat își va păstra controlul precar asupra Senatului, dar îl va pierde pe cel al Camerei Reprezentanților în beneficiul opoziției republicane.

Creșterea recentă a sondajelor de opinie ale candidaților din dreapta conservatoare, inclusiv ale celor mai virulenți sustinatori ai fostului președinte republican Donald Trump, a stârnit însă temeri la Casa Albă de pierderi mai masive decât se aștepta la Camera. Chiar și o înclinare a Senatului, care ar pune cele două camere ale Congresului sub controlul republicanilor.

Barack Obama este, într-un fel, bine plasat să tragă un semnal de alarmă: partidul său a suferit ceea ce el însuși a descris drept „dezgheț” în timpul alegerilor legislative din 2010, marcând jumătate din primul său mandat. Există un pericol inerent în a fi la Casa Albă și a fi într-o bulă”, a remarcat el atunci despre aceste alegeri care, timp de 160 de ani, au sancționat aproape întotdeauna partidul la putere.

Joe Biden, care se mândrește cu regularitate că este un președinte apropiat „clasei de mijloc”, departe de microcosmosul Washingtonului, a dat totuși impresia încă de la începutul campaniei că rămâne la adăpost în „bula” în cauză. Călătorește regulat și strânge fonduri pentru Partidul Democrat, dar președintele în vârstă de 79 de ani, nepopular, nu s-a aventurat până acum în unele state extrem de disputate, precum Arizona. Și va ține ultima sa întâlnire de campanie cu o zi înainte de alegeri pe un teren cunoscut, în Marylandul foarte democrat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră