"O zi tristă pentru America": Trump pledează nevinovat și spune că este persecutat politic după acuzațiile privind amestecul în alegerile din 2020

04 Aug 2023
"O zi tristă pentru America": Trump pledează nevinovat și spune că este persecutat politic după acuzațiile privind amestecul în alegerile din 2020

Fostul președinte american a pledat joi, în instanța de la Washington, nevinovat la acuzațiile ca ar fi conspirat împotriva instituțiilor americane, scrie Le Figaro.

Fostul președinte american Donald Trump a deplâns joi o „zi foarte tristă” pentru Statele Unite, după apariția sa la tribunalul federal de la Washington. Trimis în fața justiției federale pentru că a încercat să inverseze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, miliardarul republican a spus că a fost persecutat ca „oponent politic ”. El a pledat nevinovat de acuzațiile aduse împotriva lui.

Miliardarul republican, un mare favorit de dreapta pentru alegerile din 2024, s-a prezentat personal la tribunalul federal situat nu departe de Capitoliu, pe care susținătorii săi îl invadaseră pe 6 ianuarie 2021. Este a treia oară în câteva luni când fostul șef al statului este acuzat penal, dar acuzația de a pune în pericol democrația americană este de o gravitate fără precedent.

„Judecător nedrept”

Înainte de sosirea sa pentru această apariție istorică, miliardarul republican îl acuzase din nou pe succesorul său și rivalul democrat Joe Biden că se află în spatele acestor noi proceduri judiciare pentru a-l exclude din cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Vina lui Donald Trump este „că a contestat o alegere trucată. Jurisdicție nedreptă, judecător nedrept”, a scris el pe platforma sa Truth Social, aparent referitor la judecătorul federal Tanya Chutkan, care va prezida procedurile în viitorul proces după audierea de joi.

Președinții nu sunt regi”, se poate citi pe o pancartă susținută de un protestatar lângă tribunal. Această sentință a fost pronunțată de judecător în noiembrie 2021 pentru a respinge cererea lui Donald Trump de a bloca dezvăluirea informațiilor despre acțiunile sale în timpul asaltului de pe Capitol Hill, sediul Congresului Statelor Unite, din 6 ianuarie 2021.

În acea zi, sute de susținători ai președintelui în exercițiu au luat cu asalt acest sanctuar al democrației americane pentru a preveni certificarea victoriei pentru oponentul său Joe Biden. Judecătorul Chutkan a participat în special la procesul participanților la această violență.

Democrații nu vor să facă campanie împotriva mea, altfel nu ar recurge la această instrumentalizare fără precedent a justiției”, a scris anterior Donald Trump. Președintele Biden, aflat în vacanță într-o stațiune din Delaware de pe coasta de est, a asigurat CNN că nu va urmări rapoartele despre procesul potențialului său viitor adversar în 2024.

„Proiect criminal”

Rechizitoriul de 45 de pagini publicat marți, care menționează în special un „proiect criminal”, îl acuză pe Donald Trump că a subminat bazele democrației americane încercând să modifice procesul de numărare a voturilor a peste 150 de milioane de americani, acuzații fără precedent și toate cu atât mai serios cu cât era atunci preşedinte în funcţie.

Pe de altă parte, cele două procese penale anterioare intentate împotriva lui anul acesta, pentru fraudă contabilă legată de cumpărarea tăcerii unei actrițe din filmele X, și pentru compromiterea siguranței naționale prin dezinvoltura sa în tratarea documentelor clasificate, se referă respectiv perioadei premergătoare şi următoare mandatului său.

Atacul de la Capitol a fost „încurajat de minciuni” cu privire la presupusa fraudă electorală în favoarea lui Joe Biden de către inculpat timp de luni de zile, a declarat procurorul special Jack Smith, după ce a fost eliberat rechizitoriul, care a supravegheat ancheta.

Cu mai bine de 24 de ore înainte de începerea audierii, camerele și autocamioanele satelit ale presei naționale și internaționale erau deja dislocate în piața din fața tribunalului, sub obiectivele și ochii curioși ai trecătorilor și turiștilor. Joi în zori, câteva sute de jurnalişti s-au aliniat pentru a intra în instanţă în timp ce bariere de securitate au fost ridicate în jurul clădirii, precum şi în jurul Capitoliului.

Peste șase servicii de poliție sau agenții de securitate, inclusiv Serviciul Secret, responsabil cu protecția înalților oficiali ai statului, au fost mobilizate cu această ocazie, a declarat pentru AFP poliția capitalei federale. Procurorul a declarat marți că dorește „un proces fără întârziere”, care, prin urmare, ar putea avea loc în mijlocul campaniei prezidențiale. Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, rămâne marele favorit la primarele Partidului Republican. Consecințele acestui rechizitoriu asupra candidaturii sale rămân de stabilit.

În ciuda proceselor care se acumulează, Donald Trump rămâne mare favorit pentru nominalizarea republicană și chiar mărește diferența cu numărul 2, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, care a făcut o serie de pași greșiți de la începutul campaniei sale. Potrivit unui sondaj New York Times /Siena College publicat luni, fostul președinte îl devansează acum cu 37 de procente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră