Țările UE au susținut astăzi o propunere a Comisiei Europene de retrogradare a statutului de protecție a lupului în Europa, după ce Germania a decis în ultimul moment să susțină propunerea, o victorie politica pentru Ursula von der Leyen scrie Politico
Aceasta este o mare victorie politică pentru președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care a anunțat personal propunerea în urmă cu un an și a urmărit îndeaproape negocierea acesteia , dar și pentru că a fost o promisiune de campanie a familiei sale politice - Partidul Popular European de centru-dreapta - în timpul alegerilor UE de la începutul acestui an.
O serie de guverne UE s-au angajat deja să susțină propunerea, inclusiv Franța, Italia, Suedia și Finlanda, dar Germania a rezistat până în ultimul moment. Sprijinul său în timpul unei reuniuni a ambasadorilor UE a asigurat o majoritate calificată a țărilor UE în favoarea propunerii.
Reducerea nivelului de protecție al carnivorului mare va face sa fie mai ușor de ucis lupii problematici atunci când aceștia amenință animalele, oferind autorităților naționale mai multă flexibilitate pentru a acorda ordine de ucidere.
Decizia de astăzi mai are nevoie de validarea finală a miniștrilor UE, care este așteptată la Consiliul Competitivitate de joi, potrivit președinției ungare. Odată ce acest lucru va fi aprobat, UE va cere Convenției de la Berna privind conservarea faunei sălbatice europene să schimbe nivelul de protecție al lupilor la următoarea sa întâlnire din 2 decembrie.
Dacă acest lucru va reuși, se așteaptă ca Comisia să prezinte o altă propunere de modificare în consecință a legislației UE privind natura. Ar putea dura aproximativ un an pentru ca acel al doilea pas să fie finalizat și modificarea legislației UE să intre în vigoare.
"Propunere motivată politic și deloc bazată pe știință"
În 2023, au existat haite de reproducere de lupi cenușii în 23 de țări ale Uniunii Europene, cu o populație totală estimată la aproximativ 20.300 de animale, aducând creaturile evazive în contact mai frecvent cu oamenii, scrie RFI
Anunțând planurile de revizuire a statutului speciei anul trecut, șefa Comisiei Ursula von der Leyen a declarat că „concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru animale”.
La sfârșitul anului 2022, însăși von der Leyen și-a pierdut iubitul ponei Dolly în favoarea unui lup care s-a strecurat în incinta sa de pe proprietatea rurală a familiei ei din nordul Germaniei -- i-a făcut pe unii să sugereze că problema a devenit personală.
Lupul a devenit o specie „strict protejată” conform Convenției de la Berna din 1979, la care UE este parte.
Textul permite ca animalul să fie ucis sau capturat numai atunci când reprezintă o amenințare pentru animale, sănătate sau siguranță.
Propunerea comisiei ar slăbi astfel de reguli, retrogradând lupii la specii „protejate”, ceea ce ar permite reluarea vânătorii sub o reglementare strictă.
Dar activiștii pentru drepturile animalelor se tem că, prin trimiterea unui mesaj greșit, schimbarea ar putea duce la uciderea unui număr mare de lupi.
Deja în 2022, mai multe regiuni austriece au autorizat uciderea lupilor în ceea ce grupurile ecologiste au susținut că este o încălcare a legilor europene actuale.
Peste 300 de organizații pentru protecția mediului și a animalelor s-au opus unei reduceri a statutului, argumentând că este prematură, deoarece, în timp ce numărul populației a crescut, recuperarea lor este încă în desfășurare.
Într-o scrisoare, ei au spus că nu există nicio dovadă că sacrificarea a redus pericolul pentru animalele de fermă. Vânătoarea nu înlocuia alte măsuri de prevenire, cum ar fi gardul, susțin ei.
„Vedem aceasta ca pe o propunere motivată politic și deloc bazată pe știință”, a declarat pentru AFP Sabien Leemans, ofițer senior de politici la grupul de mediu WWF.
Impact mic
Anul acesta s-au înregistrat proteste masive ale fermierilor de la Bruxelles și din întreaga Europă împotriva regulilor de mediu ale blocului.
Un raport al UE din 2023 a constatat că impactul general al lupilor asupra animalelor a fost „foarte mic”. Doar 0,065% din cele 60 de milioane de oi ale blocului au fost ucise în fiecare an și puțin peste 18 milioane de euro (20 de milioane de dolari) au fost plătiți pentru a compensa daunele provocate de lup.
Decesele ar putea fi totuși concentrate în anumite zone, se arată în raport, adăugând că uneori au fost uciși și cai, câini și alte animale -- dar nu au fost înregistrate atacuri fatale de lup asupra oamenilor în Europa în ultimii 40 de ani.
Votul de miercuri, odată adoptat oficial de miniștrii mediului din bloc, va da UE mandatul de a face eforturi pentru o schimbare a Convenției de la Berna la următoarea sa reuniune a comitetului permanent programată pentru decembrie.
Este necesară o majoritate de două treimi pentru a modifica textul, care a fost semnat de 50 de țări, inclusiv cele 27 de state membre UE.
Dacă convenția este modificată, comisiei i se va permite apoi să modifice regulile UE aferente.
„Decizia de astăzi... dă putere comunităților rurale să ia măsurile necesare pentru a se proteja”, a declarat Herbert Dorfmann, un parlamentar al Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European.
Dar Leemans de la WWF a avertizat că riscă să deschidă o „cutie Pandorei”. Unele țări fac deja eforturi pentru relaxarea regulilor de vânătoare și pentru urșii bruni, a susținut el -- o preocupare respinsă de comisie.
„Despre ce vorbim este de lup, și numai de lup”, a spus Jahnz.