Poneiul Ursulei von der Leyen ucis de un lup: UE ia măsuri împotriva „pericolului real” al haitelor

05 Sep 2023
Poneiul Ursulei von der Leyen ucis de un lup: UE ia măsuri împotriva „pericolului real” al haitelor

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni despre „pericolul real” al haitei de lupi pentru animale și, potențial, pentru oameni din Uniunea Europeană. Comisia va colecta date actualizate pentru a examina starea de conservare a lupului, scrie Le Soir.

Lupii s-au întors în ultimii ani în zone în care au fost absenți de mult timp, ceea ce a dus la conflicte cu comunitățile locale de fermieri și de vânătoare, „mai ales atunci când măsurile de prevenire a atacurilor asupra animalelor nu sunt implementate pe deplin”, a spus Comisia într-un comunicat de presă.

Executivul UE invită comunitățile locale, oamenii de știință și toate părțile interesate să trimită, până la 22 septembrie 2023, date actualizate privind populațiile de lup și impactul acestora (la adresa de mail ec-wolf-data-collection@ec.europa.eu).

Problema numărului de lupi prezenți în diferite țări europene se află în centrul dezbaterilor aprinse – și a unei adevărate bătălii de cifre – între crescători și asociațiile de protecție a mediului.

Pe baza datelor colectate, Comisia va decide cu privire la o propunere de modificare, după caz, a statutului de protecție a lupului în UE și de actualizare a cadrului juridic. Acesta va introduce, „când este necesar, mai multă flexibilitate”. Acest animal este o specie protejată și este „o parte integrantă a patrimoniului natural european” pentru „rolul său important în ecosistemele sale” , amintește totuși președintele Comisiei.

În cadrul unei conferințe de presă de luni, Comisia nu a dorit să precizeze dacă prin aceasta înseamnă facilitarea sacrificării lupilor. Un purtător de cuvânt a spus că UE tinde să se miște mai degrabă în direcția comunităților locale decât invers.

Comisia invită, de asemenea, autoritățile naționale și locale să ia măsuri acolo unde este necesar, așa cum deja permite legislația actuală. Directiva „Habitate” din 1992 prevede scutiri, în anumite condiții, de la protecția speciilor protejate, inclusiv a lupului.

„Invit autoritățile locale și naționale să ia măsurile necesare. Într-adevăr, legislația europeană actuală le permite deja să facă acest lucru”, spune Ursula von der Leyen, al cărei ponei Dolly a fost ucis de un lup anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră