O timișoreancă a încuiat 5 copii și 16 adulți într-o remorcă frigorifică la minus 18 grade

10 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
O timișoreancă a încuiat 5 copii și 16 adulți într-o remorcă frigorifică la minus 18 grade

Cruzime și lăcomie greu de imaginat din partea unei tinere din Timișoara. Fata de 20 de ani și iubitul ei turc de 43 de ani au încuiat 21 de persoane (5 copii, 8 femei și 8 bărbati- migranți din Irak și Kurdistan) în remorca frigorifică, în care transportau 22 de tone de suc de cireșe congelat. 

„Temparatura constantă din incintă era de minus 18 grade. Vorbim și de copii de 3 ani“, a subliniat procurorul de caz Christian Hartl. 

Calvarul migranților a durat 32 de ore, timp în care aceştia au fost ținuți permanent închiși, pe parcursul a 1019 km. În timpul unei pauze de șase ore într-o parcare din Ungaria, deși au fost sunați de migranți că nu mai rezistă și vor îngheța, cei doi au refuzat să deschidă ușa. 

Nu le-au dat nici mâncare, nici apă și i-au obligat să își facă nevoile într-un colț din incintă. 

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, TIR-ul a pornit cu marfa din Turcia, însă migranții au fost urcați abia în Timisoara, în noaptea de 27 spre 28 martie 2017. 

“După doar câteva ore, au început apelurile disperate pe telefonul tinerei. Migranții se plângeau că îngheață, iar copiii nu se opreau din plâns. Cei doi nu s-au oprit”, notează procurorul.

În dimineata zilei de 29 martie, în localitatea germană Leuchtenberg, Bavaria, în apropriere de granița cu Cehia, bărbatul a deschis ușa remorcii, dar a fugit și s-a ascuns în cabina TIR-ului, astfel încât nimeni să nu îl recunoască. 

După ce au coborât migranții, cei doi au plecat mai departe. 

Locuitorii din zonă au alertat poliția. Migranții zăceau mai mult leșinați pe marginea drumului. Nici urmă de TIR.  

Poliția a demarat o amplă anchetă și s-a folosit în mod inteligent de ajutoare nesperate în prinderea celor doi.

Autobuzul 11 din Oberviechtach s-a intersectat întâmplător cu TIR-ul pe drumul B22, în jurul orei locale 11. Autobuzul are camere de filmat, astfel că TIR-ul a apărut pe imaginile înregistrate, exact în momentul în care migranții coborau din el. 

A fost momentul în care ancheta a fost preluată de poliția națională germană. A fost solicitat cu succes sprijnul omologilor cehi. 
TIR-ul apare pe imaginile video surprinse la intrarea în tunelul Valik de lângă orașul ceh Plzen. 

Numărul TIR-ului s-a putut vedea în condiții excelente. 

Astfel s-a reconstituit traseul din Bulgaria, România, Ungaria până în Slovacia, Cehia și Germania. La controlul vamal din România și Bulgaria s-a înregistrat numele șoferului.

Abia la finalul anului au fost reținuți și extrădați cei doi, pentru a fi judecați în Germania. Din primele declarații ale tinerei reiese că era iubita turcului. Deși acesta era căsătorit, ei aveau împreună o fetiță de trei ani. 

Ea a mai povestit anchetatorilor că turcul a negociat întreaga afacere într-un bar din Timișoara. Prima înfățișare din cadrul procesului a avut loc luni, însă românca a refuzat să mai facă declarații și a retractat tot ce a spus până atunci.

Noua ei apărare se bazează pe faptul că nu știa nimic. “Eu n-am stiut niciun moment ce transportăm în TIR”, a declarat ea, în fata Judecătoriei Weiden, citată de Onetz

Pe aceeași apărere se bazează și turcul. El susține că a aflat abia în Ungaria că sunt oameni în incinta frigorifică, după ce aceștia au sunat-o pe mobil pe iubita sa româncă. 

“Am crezut că sunt doar patru oameni. Mi-am continuat drumul fiindcă angajatorul m-a amenințat la telefon că îmi omoară familia dacă mă opresc. Iubita mea nu are nicio legătură. Eu o iubeam și de aceea am rugat-o să vină cu mine. Când am auzit că sunt oameni în spate am oprit răcirea. De copii nu am știut nimic. Abia când am deschis portiera am văzut o femeie cu un copil în brațe”, a declarat el.

“Mi se face efectiv rău când aud asemenea minciuni”, a reacționat procurorul. Procesul va continua și săptămâna viitoare. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă să petreacă ani grei în spatele gratiilor.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră