O rachetă de croazieră rusă a încălcat spațiul aerian polonez, spune armata poloneză

24 Mar 2024
O rachetă de croazieră rusă a încălcat spațiul aerian polonez, spune armata poloneză

O rachetă de croazieră rusă lansată împotriva orașelor din vestul Ucrainei a încălcat spațiul aerian polonez, a informat duminică armata poloneză pentru X. Timp de aproximativ patruzeci de secunde,  „spațiul aerian polonez a fost încălcat de una dintre rachetele de croazieră lansate aseară de aviația (...) Federației Ruse” , a precizat aceeași sursă citata de Le Monde

„Obiectul a zburat în spațiul polonez lângă satul Oserdow [în estul țării] și a rămas acolo timp de treizeci și nouă de secunde ”, a adăugat armata poloneză, care a subliniat, de asemenea, că racheta a fost observată de radarele militare pe tot parcursul zborului. : „Armata poloneză monitorizează constant situația de pe teritoriul ucrainean și rămâne în alertă permanentă pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez. »

În urma acestui incident,  „au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez. Aviația poloneză și aliată, printre altele, a fost activată ”, a mai declarat armata.

Un alt incident de acest tip a avut loc în decembrie 2023 când o rachetă rusă a pătruns pentru câteva minute în spațiul aerian polonez.

În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de granița cu Ucraina, ucigând doi civili. Înainte de identificarea originii sale, căderea acestei rachete a stârnit temeri că NATO va fi atrasă în conflictul din Ucraina, Polonia fiind protejată de un angajament de apărare colectivă din partea Alianței Atlantice.

„Toate sistemele poloneze de apărare aeriană” sunt activate", spune ministrul apărării

Din cauza „un atac masiv” al Rusiei asupra Ucrainei, în special în vestul țării, „toate sistemele de apărare aeriană (...) au fost activate în Polonia ”, a declarat ministrul Apărării pentru presa. Acesta din urmă a precizat că armata monitorizează în total traiectoria a o duzină de rachete rusești.

„Dacă ar fi existat vreun indiciu că obiectul se îndrepta către o țintă situată pe teritoriul polonez, este evident că ar fi fost doborât&”, a spus Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Anterior, armata poloneză a anunțat că o rachetă de croazieră rusă lansată împotriva orașelor din vestul Ucrainei a încălcat spațiul aerian polonez. Potrivit aceleiași surse, racheta a intrat în spațiul aerian polonez la o adâncime de aproximativ 2 kilometri.

Varșovia va cere explicații de la Moscova pentru această „nouă încălcare a spațiului aerian”

Polonia va cere explicații Rusiei pentru această  „nouă încălcare a spațiului aerian”  de către o rachetă de croazieră, a anunțat duminică Ministerul polonez de Externe.

„Solicităm Federației Ruse să oprească atacurile aeriene teroriste împotriva populației și a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului și să rezolve problemele interne ale țării sale ”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski, într-un comunicat de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră