O profesoară de dans concediată pentru că a vrut ca un bărbat să danseze cu o femeie: "Pe când Lacul Lebedelor cu o lebădă păroasă?"

09 Dec 2022
O profesoară de dans concediată pentru că a vrut ca un bărbat să danseze cu o femeie: "Pe când Lacul Lebedelor cu o lebădă păroasă?"

Se dansează neapărat un tango între un bărbat și o femeie? Pot doi bărbați să execute pași de "paso-doble" într-un duet cu atâta strălucire și „legitimitate” ca un cuplu format dintr-un un bărbat și o femeie? În rumba sau cha-cha-cha, sexul determină poziția dominantă sau dominată a dansatorilor? Aceste întrebări au ajuns în birourile confortabile ale conducerii Institutului de Științe Politice, una dintre cele mai prestigioase școli din Franța, în urma plângerilor studenților, scrie Le Parisien.

Institutul de Studii Politice (IEP) din Paris, o școală de elită, tocmai și-a concediat profesoara de „dans de sală” pe motiv de "discriminare" dupa cum spun plângerile studenților.

După cursurile „clasice” susținute zilnic în cadrul școlii de Studii Politice (Sciences Po), Institutul oferă studenților săi o multitudine de activități culturale și sportive. Box, krav-maga, alergare pe distanțe medii, bridge... Și, prin urmare, și acest curs de dans de sală.

Profesoara a fost considerată de școală veche (old-school) de către studenți

Dar, la începutul anului 2023 cei aproximativ 60 de studenți înscriși vor găsi ușa sălii de dans închisă. Veneau acolo de trei ori pe săptămână pentru a exersa „împletirea clasică” a tangoului argentinian sau pasii încrucișați de rumba. Valérie, profesoara lor în vârstă de 53 de ani, „mai mult de treizeci de ani de experiență în dansul de sală” a predat aceste stiluri de dans celebre „cu pasiune timp de opt ani"

În miezul controversei, „plângerile elevilor care denunță remarci sexiste, degradante, discriminatorii, rasiste”, la adresa acestei profesoare, justifică purtătorul de cuvânt al Institutului. O studentă în vârstă de 21 de ani care a vrut sa ramână anonimă precizează că „studenții au denunțat sexismul lui Valérie, considerată old school. Se simteau inconfortabil." "Una dintre studente a explicat că „nu a vrut să fie numită femeie” și că nu și-a dorit să i se impună „rolul unei femei”. 

„Două femei care dansează împreună, mi se pare urât”

Prin urmare, școala a contactat-o ​​pe Valérie, cerându-i să schimbe termenii „bărbat-femeie” cu „lider-follower”, fără distincție de sex. 

Contactată marți seară, profesoara asumă cuvintele, dar se apără: „Nu am avut remarci discriminatorii sau jignitoare. Recunosc și reafirm că îmi predau cursurile spunând bărbați și femei. Aceștia nu sunt termeni jignitori, ci reali"

Potrivit lui Valérie, „în dansul de sală, există o noțiune de seducție între cuplurile de bărbați și femei. Două femei care dansează împreună, sincer, mi se pare urât"„

Și își enumără referințele: Ginger Rogers și Fred Astaire (1938), Dirty Dancing (1987), Grease (1978): „Întotdeauna bărbatul este cel care poartă femeia. »

În plus, doamna Plazenet acuză școala că a exercitat o formă de „cenzură” și „presiune” asupra ei pentru a-și cere scuze elevilor și a accepta să schimbe aceste formulări tradiționale, considerate nepotrivite de către studenți.

Ceea ce profesoara a refuzat susținând că este „mândră că este femeie” și că aceste teorii de gen „anulează femeia”. 

„Femeia nu va mai exista în curând”, a fost ea indignată. „Un pianist mi-a spus că se întâmplă la pian pentru că sunt mai multe clape albe decât clape negre, chiar trebuie să ne oprim”, a conchis ea. 

În cele din urmă, lui Valérie, care nu a vrut să se „plece” de la Institut, îi pare rău: „Sunt cenzurată. Eu nu sunt pentru dictatură. Corectitudinea politică, trebuie să uităm de ea! Pe când vom vedea Lacul Lebedelor cu o lebădă păroasă? »

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră