„Draga mamă, numele meu este Margot Bachmann şi eu sunt fiica ta, născută pe 25 octombrie 1944 în Heidelberg. Toată viaţa mea am întrebat familia mea despre tine, fără a primi vreun răspuns. Vreau să vin şi să te găsesc, astfel încât să te pot îmbrăţişa din nou. Aş fi extrem de fericită dacă aş fi în măsură să te cunosc, în sfârşit.”
Serviciul online de ştiri MSN News a preluat o ştire publicată de „The Washington Post”, în care se prezintă un fragment din scrisoarea trimisă de germanca Margot Bachmann către mama ei din Italia. Week-end-ul trecut, Bachmann şi mama ei în vârstă de 91 de ani, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, s-au întâlnit până la urmă în satul italian Novellara, la 71 de ani după ce au fost separate.
„Ceea ce s-a petrecut în weekend-ul trecut seamănă cu un miracol” a declarat, într-un comunicat de presă, Friederike Scharlau, reprezentanta Serviciului Internaţional de Urmărire. Organizaţia, în colaborare cu o filială subordonată Comitetului de Cruce Roşie care se ocupă de astfel de cazuri, a ajutat-o pe Bachmann să-și reîntâlnească mama naturală. „În zilele noastre, este extrem de rar ca părinţii şi copiii care s-au separat în timpul regimului nazist să se reîntâlnească. Multe supravieţuitoare ale nazismului au murit până acum”, a precizat Scharlau.
Bachmann s-a născut în Heidelberg. în timpul celui de-al doilea război mondial. Mama ei avea atunci 20 de ani și era închisă într-un lagăr de muncă. Un soldat german a lăsat-o însărcinată, iar femeia a fost nevoită să predea copilul autorităţilor, după ce custodia i-a fost revocată.
Fetiţa, Margot Bachmann, a fost crescută o vreme în casa de copii, până când familia soldatului german a adoptat-o, la scurt timp după sfârşitul războiului. Haosul de după război le-a separat pe mamă şi fiică. Având convingerea că fiica ei a fost ucisă, femeia a revenit mai târziu în Italia.
Margot Bachmann a spus că tatăl ei german i-a interzis să-şi caute mama biologică, spunându-i că ea a murit. Ȋnsă fata nu l-a crezut. „Deja, ca şi copil, am avut sentimentul că acest lucru nu era adevărat", a mărturisit ea.
Anul trecut, tatăl ei a murit, iar Bachmann a decis să-i nescototească dorinţa. „Am vrut să ştiu cine a fost mama mea, dacă semănăm, am vrut să găseasc fotografii sau orice alte informaţii, Nu am îndrăznit să sper că voi avea vreodată posibilitatea să o îmbrăţişez. Acum, sunt fericită că ea este bine şi că am putut să ne cunoaştem ", s-a confesat Bachmann personalului Serviciului Internaţional de Urmărire.
Pe certificatul de naştere original, Bachmann a găsit numele complet al mamei sale şi a cerut Serviciului Internaţional de Urmărire să căute informaţii despre ea, folosind o bază de date cu aproximativ 30 de milioane de documente. „Am avut noroc, pentru că, în toţi aceşti ani, mama nu s-a mutat departe de oraşul ei natal", a declarat, pentru cotidianul „La Repubblica”, Laura Bastianetto, un purtător de cuvânt de la Crucea Roşie Italiană. Ea a fost și cea care a însoţit-o pe Margot Bachmann la reîntâlnirea cu mama ei. Privindu-și fiica, femeia de 91 de ani a spus: „Am crezut că ai murit, altfel te-aş fi căutat în continuare”, a povestit aceeaşi sursă.
O sticlă de şampanie, un schimb de cadouri şi de fotografii de familie au consfinţit această întâlnire atât de emoţionantă.