Una dintre cele mai mari tragedii ale Ucrainei, în timp ce urmărește o ofensivă care, până acum, nu a reușit să-și îndeplinească așteptările proprii și occidentale este că ea nu poate, singură, să-și decidă destinul, scrie CNN
Guvernul președintelui Volodymyr Zelensky depinde de o conductă masivă de armament american și occidental. Și președintele rus Vladimir Putin, ale cărui obsesii istorice și calcule personale de putere au împins Ucraina în acest război oribil, va avea, de asemenea, un mare cuvânt de spus dacă și când se va termina. Deci, în timp ce sacrificiile câmpului de luptă vor decide cât de mult teritoriu confiscat va recupera Ucraina, rezultatul războiului va fi determinat și de factori externi, inclusiv schimbarea forțelor politice din SUA, Moscova și capitalele europene.
O ofensivă blocată și un impas de iarnă, de exemplu, ar avea ramificații speciale în Statele Unite, deoarece ar putea ridica întrebările cu privire la sprijinul SUA pentru războiul care va fi împins într-un an electoral aspru. Americanii sunt pregătiți pentru o potențială ciocnire între președintele Joe Biden, care a reînviat alianța occidentală și este cel mai critic susținător extern al Ucrainei, și fostul președinte Donald Trump, un sceptic NATO care îl admiră pe Putin și s-a angajat să pună capăt războiului în 24 de ore, probabil în condițiile lui Putin. Și chiar dacă Trump nu este candidatul GOP în 2024, scăderea sprijinului public pentru război l-ar putea afecta pe Biden.
Prin urmare, din motive politice, precum și strategice, există o presiune uriașă asupra mult-așteptatei contraofensive a Ucrainei din această vară pentru a produce înaintări semnificative pe câmpul de luptă. Dar până acum, acțiunea este mai mult un zgomot decât un blitzkrieg, ridicând posibilitatea ca războiul să dureze cel puțin până în anul viitor. Dacă da, ecuația elastică care stă la baza întregului conflict – care implică capacitatea Ucrainei de a lupta, apetitul americanilor pentru pachete de ajutor de mai multe miliarde de dolari și toleranța lui Putin față de victime îngrozitoare – va fi și mai încordată.
Înalți oficiali americani și occidentali au vorbit despre evaluări din ce în ce mai „pesimiste” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a relua un teritoriu semnificativ. Un înalt diplomat occidental a spus sumbru că, deși există posibilitatea ca Ucraina să facă progrese, este „extrem, foarte puțin probabil” ca aceasta să schimbe echilibrul conflictului în săptămânile următoare. Oficialii din interiorul și din afara Ucrainei recunosc acum că progresele în ofensivă vin mai lent decât speraseră să vadă.
Luptele Ucrainei – și pierderile grele din luptă – provin în parte din pozițiile defensive înrădăcinate, stratificate, tranșee și câmpuri de mine pe care Rusia a avut luni de zile să le construiască și din realitatea câmpului de luptă că o forță de atac are nevoie de un avantaj numeric față de trupele bine săpate. În timp ce forțele Rusiei au fost expuse în invazia lor inițială și au eșuat încărcarea la Kiev, războiul a intrat acum într-o etapă mai dificilă pentru Ucraina.
Zelensky admite că Ucraina este obosită, dar spune că Rusiei îi este frică
Într-un semn al importanței percepțiilor externe despre războiul ucrainean, Zelensky este sensibil la orice idee că contraofensiva a fost o dezamăgire, deși subliniază în mod caracteristic că are nevoie de mai multe arme occidentale de înaltă calitate.
„Controofensiva este dificilă. Se întâmplă, probabil, mai lent decât cum ar vrea sau pot vedea unii oameni”, a spus Zelensky într-o întâlnire cu instituțiile de presă din America Latină, al cărei videoclip a fost lansat marți. Dar chemând la răbdare între aliați, el a promis că forțele sale vor triumfa asupra rușilor demoralizați: „Există oboseală în ochii noștri, dar este frică în ochii lor. Și acestea sunt două lucruri foarte diferite.”
Este prea devreme să spunem că ofensiva ucraineană este întârziată, în ciuda toamnei care ar putea îngreuna manevrele majore.
Locotenentul general în retragere al armatei Mark Hertling, de exemplu, a subliniat marți la CNN că „mulți analiști credeau că Ucraina nu poate opri Rusia la începutul acestui război” și că forțele de la Kiev au dovedit că se înșeală. El a spus că Ucraina duce o ofensivă vastă într-o zonă echivalentă cu distanța dintre Washington și Boston și are nevoie de timp.
„Există o mulțime de comentarii dure despre ceea ce se întâmplă acum, dar ceea ce face Ucraina este cea mai grea dintre toate misiunile și va dura mult timp”, a spus Hertling.
Perspectivele politice ale SUA se întunecă pentru Ucraina
Dar are Occidentul îngăduința de a acorda Ucrainei timpul de care are nevoie? Lipsa unor progrese mari împotriva Rusiei în săptămânile următoare le va oferi factorilor de decizie occidentali puține opțiuni de a lua în considerare contextul politic mai larg al războiului, chiar dacă nu există un sfârșit în vedere.
În ciuda unei conferințe internaționale la nivel înalt în Arabia Saudită pentru a explora potențiale acorduri de pace în weekend, până acum nu există o cale clară chiar și către o încetare a focului. Ucraina are puțină apetit să cedeze, deoarece caută o întoarcere la granițele sale din 1991 – o aspirație care ar necesita expulzarea forțelor ruse din Crimeea anexată, ceea ce pare puțin probabil în acest moment. Putin, după ce a eșuat în încercarea sa de a șterge efectiv națiunea Ucrainei de pe hartă, încă nu a obținut câștiguri care să-i permită să proclame o versiune a victoriei care ar putea fi vitală pentru a-și consolida domnia acasă. În cele din urmă, capacitatea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei de a suporta pierderi grele pe câmpul de luptă va fi critică pentru a decide punctul în care oricare dintre părți ar putea fi deschisă la o înțelegere - când costul continuării luptei ar putea fi depășit de recompensele încheierii acesteia.
Momentul în care apare acest scenariu poate avea foarte mult de-a face cu constanța sau fragilitatea pe termen lung a sprijinului SUA, care este vitală nu doar pentru înarmarea Ucrainei, ci și pentru menținerea unității NATO și a hotărârii europene.
Indiferent dacă va câștiga sau nu un al doilea mandat, moștenirea lui Biden va fi dominată de rolul său de răspuns la invazia Rusiei, în cea mai semnificativă demonstrație de conducere a Occidentului de către un președinte american cel puțin de la George HW Bush la sfârșitul Războiului Rece. .
Biden lucrează deja la un nou proiect de lege de finanțare suplimentară, care va fi probabil gata de examinat de Congres până la sfârșitul anului. Măsura va fi cel mai important test de până acum al dorinței majorității GOP din Camere de a continua să arunce miliarde de dolari în război, în ciuda scepticismului profund dintre mulți republicani. Orice sugestie că ofensiva Ucrainei a fost blocată va adânci acel scepticism față de un angajament prelungit al SUA. În timp ce politica externă este rareori un factor decisiv în alegerile prezidențiale, iar războiul din Ucraina nu este o problemă dominantă în alegerile GOP, unii susținători ai partidului din statele cu vot anticipat, cum ar fi Iowa și New Hampshire, o ridică și pun la îndoială generozitatea SUA după luni de inflație ridicat.
Un nou sondaj CNN/SSRS săptămâna trecută a reflectat complexitatea politică din SUA în legătură cu războiul, 55% dintre alegători declarând acum că Congresul nu ar trebui să autorizeze fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina. Aproximativ 51% au spus că SUA au făcut deja suficient pentru a ajuta, în timp ce 48% spun că ar trebui să facă mai mult.
Așadar, atunci când alegătorii americani își vor decide viitorul în noiembrie 2024, există șanse mari să joace un rol important în sigilarea soartei Ucrainei.