O statuie de bronz de peste trei metri înălțime, inaugurată recent în Times Square, New York, a devenit subiect de dezbatere aprinsă în mediul online. Grounded in the Stars, realizată de artistul britanic Thomas J Price, își propune să celebreze diversitatea culturală și să provoace ideile tradiționale despre reprezentare și eroism. Însă, în loc să genereze reflecție și empatie, mulți critici susțin că lucrarea transmite exact opusul: întărește stereotipurile pe care pretinde că le combate, scrie DailyMail
O nouă statuie din bronz amplasată în Times Square, care își propunea să combată rasismul, a fost imediat ironizată, fiind considerată „iritantă” și acuzată că „întărește stereotipurile” despre femeile de culoare. Statuia, intitulată Grounded in the Stars, realizată de Thomas J Price, reprezintă o femeie, are 3,6 metri înălțime și a fost concepută ca un „contrast puternic” față de cele două statui deja existente în Duffy Square – cea a părintelui Francis Duffy și cea a lui George M. Cohan.
„Într-o cultură care încurajează tot mai mult ritmul alert, Grounded in the Stars este o meditație introspectivă asupra umanității”, se arată pe site-ul artistului.
Lucrarea a fost creată cu intenția de a „perturba ideile tradiționale” despre cum ar trebui definită o „figură triumfătoare și provocările” asociate acesteia, continuă site-ul.
Statuia înfățișează o femeie îmbrăcată simplu, într-un tricou și pantaloni, cu părul împletit, fața lipsită de expresie și mâinile așezate pe șolduri.
„Lucrarea lui Price oferă privitorilor o oportunitate unică de a experimenta Times Square într-o lumină nouă și de a împărtăși un moment de reflecție personală și empatie în mijlocul hiperactivității din acest cartier”, se mai menționează pe site.
Cu toate acestea, statuia a devenit ținta ironiilor online, din cauza mesajului „woke” pe care îl transmite.
„Cum poate această statuie, amplasată în Times Square, să «confrunte noțiunile preconcepute despre identitate și reprezentare»? E doar o femeie de culoare, supraponderală și cu un aspect respingător – nu face decât să întărească acele noțiuni preconcepute.” a scris un utilizator de pe platforma X
Statuia Grounded in the Stars, realizată de britanicul Thomas J Price, o înfățișează pe o femeie de culoare de 3,6 metri înălțime, îmbrăcată într-un tricou simplu și pantaloni, cu părul împletit, fața inexpresivă și mâinile așezate pe șolduri. Lucrarea a fost amplasată în Duffy Square, în inima Times Square, și a fost concepută ca un „contrast puternic” față de statuile istorice din zonă – cea a părintelui Francis Duffy și cea a actorului George C. Cohan.
Artistul susține că statuia a fost creată cu intenția de a „perturba ideile tradiționale” despre ce înseamnă o „figură triumfătoare” și provocările asociate acesteia. Site-ul dedicat proiectului susține că „în reprezentarea ei, se recunoaște o umanitate comună”, iar postura relaxată a personajului – contrapposto – este un omagiu subtil adus lui David al lui Michelangelo.
Cu toate acestea, reacțiile publicului au fost departe de a fi unanime. În mediul online, numeroși comentatori au ironizat lucrarea, considerând-o exemplul perfect al unui mesaj „woke” dus la extrem. „Cum ar fi să arate mai puțin ca cineva care se plânge că «i-a fost greșită comanda»?”, a scris un utilizator pe platforma X.
Altul a fost mai tranșant: „Dacă aș fi negru, aș fi furios. Asta ar trebui să reprezinte femeile de culoare? Obeză și ieftin îmbrăcată, ca din Walmart?”
Reacțiile au continuat într-o notă similară: „Această statuie doar întărește stereotipul femeii de culoare grase și nerăbdătoare”, a comentat un alt utilizator. „De ce să ridici o statuie cu o figură încruntată, care pare că vrea să vorbească cu managerul?”, a întrebat ironic altcineva.
Unii critici au pus sub semnul întrebării însuși conceptul statuii. „Nu înțeleg de ce lumea se agită atât, dar mi se pare ciudat că se ridică o statuie – ceva care în mod normal celebrează o persoană care a realizat ceva remarcabil – iar în acest caz, este vorba despre cineva care nu e cunoscută pentru nicio realizare”, a scris cineva. „Mesajul pare să fie că trebuie să o lăudăm pentru trăsăturile ei imuabile, nu pentru caracterul său – și asta mi se pare îngrijorător.”
În timp ce lucrarea pretinde că provoacă ideile preconcepute despre identitate și reprezentare, mulți consideră că efectul este exact invers – o întărire neintenționată a stereotipurilor pe care declară că vrea să le demonteze.
Grounded in the Stars a fost concepută ca un contrast față de statuile a doi bărbați albi din Times Square – George M. Cohan și părintele Francis Duffy – ambele figuri istorice emblematice pentru cultura americană. Prin comparație, statuia lui Thomas J Price înfățișează un personaj fictiv, anonim, fără renume sau realizări, dar cu o prezență impunătoare, menit, potrivit artistului, să stimuleze reflecția asupra diversității culturale și a condiției umane.
„Sper ca Grounded in the Stars și seria Man să genereze conexiuni semnificative și să activeze stări emoționale intime, care să permită o reflecție mai profundă asupra condiției umane și a diversității culturale”, a declarat Thomas J Price. Într-un comentariu publicat pe site-ul proiectului, artistul a subliniat semnificația amplasării: „Times Square este un simbol iconic și un loc al convergenței, care unește oameni din toate colțurile lumii, povești individuale și experiențe care se intersectează într-un spațiu global.”
„Intenția lucrărilor mele publice este ca acestea să devină parte integrantă a locului pe care îl ocupă – din punct de vedere fizic, material, dar și al istoriei umane care îl traversează, fie și pentru o clipă”, a adăugat Price.
Cu toate acestea, intențiile declarate ale artistului au fost întâmpinate cu scepticism și ironii în mediul online. Un utilizator de pe platforma X a scris: „Cum poate această statuie, ridicată în Times Square, să «confrunte noțiuni preconcepute despre identitate și reprezentare»? E doar o femeie de culoare supraponderală, cu un aspect respingător – nu face decât să întărească acele noțiuni preconcepute.”
Statuia o înfățișează pe o femeie fictivă, al cărei personaj este construit intenționat cu „trăsături familiare” – de la postura corporală, până la îmbrăcămintea simplă, de zi cu zi. Grounded in the Stars a fost instalată pe 29 aprilie, pe Broadway, la colțul cu Strada 46, și va rămâne acolo până pe 17 iunie anul acesta.
Dorești să închei articolul cu un paragraf de concluzie sau cu o reacție oficială din partea autorităților sau a organizatorilor?
A new statue in Times Square…
— Geiger Capital (@Geiger_Capital) May 7, 2025
Yes, it’s real.
Public art and architecture matter. They represent and communicate a society's ideology and values. Their effects on the population are real.
This represents a very sick society. pic.twitter.com/P99Qarnfl7
"As a plus-sized black woman, I am proud of this statue honoring us in Manhattan" pic.twitter.com/qAImrD1iEI
— End Wokeness (@EndWokeness) May 7, 2025
A 12-foot bronze statue of an overweight Black woman, titled “Grounded in the Stars,” has been installed in the center of Times Square.
— AF Post (@AFpost) May 7, 2025
Follow: @AFpost pic.twitter.com/zFdBuCErgG
NEW: The massive 12ft plus-size black woman statue in Times Square was inspired in part by Michelangelo’s David, according to the Times Square website.
— Collin Rugg (@CollinRugg) May 7, 2025
Wow, I can barely tell the difference.
The fictional woman was put up by artist Thomas J Price to “instigate meaningful… pic.twitter.com/khW15GzBMg